logo

“YEDPA kümelenmenin gerçekleştiği en güzel alanlardan bir tanesi”

“YEDPA kümelenmenin gerçekleştiği en güzel alanlardan bir tanesi”

 

YEDPA Ticaret Merkezini ziyaret eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, otomotiv sektörü, YEDPA Ticaret Merkezi’nin önemi, İstanbul Ticaret Odası’nın faaliyetleri gibi konular hakkında önemli bilgiler verdi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Otomotiv sektörün günden güne büyüdüğünü ve 250 bin insanın bu sektörde çalıştığını ve toplumun önemli bir ihtiyacını karşılayan bir sektörün mensuplarısınız. Sektöre baktığımız da sektörün 22 milyar doları aşan ihracatla bunun 9 milyar dolarını otomotiv yan sanayi gerçekleştiriyor. Trafiğe kayıtlı 19 milyon araç var. YEDPA’ya baktığımızda gerçekten kümelenmenin gerçekleştiği en güzel alanlardan bir tanesi. 2 binden fazla işyeri var. Bunun 800’ü tamamen otomotiv içinde olan şirketler. Hep kümelenme diyoruz, bir araya gelin diyoruz, birlikten kuvvet doğar diyoruz. Aynı sektörler aynı alanlarda aynı yerlerde olsun diyoruz. YEDPA bunun en doğru en gerçek örneğidir.

YEDPA’yı temeli atıldığı günden beri biliyorum. Bugüne kadar ne zorluklardan geçti hala bir takım aşılamayan tapu sorununun olduğunu biliyorum. Memleketimizde maalesef bürokrasi alanında bazı sıkıntılı engeller çıkıyor. Bizim temelimiz bir takım sıkıntıların bir an önce ortadan kalkması uluslararası pazarlarda çalışmalarınızın rakipleriniz ile eşit şartlarda olmasını istiyoruz. Gittiğimiz uluslararası pazarlarda fuarlarda insanımızın ne kadar kabiliyetli olduğunu görüyoruz. İstanbul Ticaret Odası olarak bu tür bürokrasi işlerin sektör mensubu temsilcilerimizin önünde engel olmaması için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Sektörler ile ilgili sıkıntıları elimizden geldiğince spesifik örneklerle dile getiriyoruz. İstanbul Ticaret Odası olarak sektörünüz ile ilgili sıkıntıları gelin beraber çözelim diyoruz. Bu tür konular ile odanızı kullanın. Bu tür sorunlar çözüldüğü zamanda diğer sektörler ve yerler açısından emsal oluyor. Bu tür bürokrasi işlerinin çözümü için elimizden geleni yapacağız çözümü için uğraşacağız” dedi.

YEDPA layık olduğu yerde değil

Çağlar, “Gelirken içerde dükkanların önünde koliler yapılmış, kamyonlarla sevkiyatlar yapılıyor çok güzel, ama inanıyorum YEDPA layık olduğu yerde değil. Gelin el ele verelim İstanbul Ticaret Odası ile beraber çıtasını biraz daha yükseltelim. Tabi bir takım sıkıntılarımız olabilir ama YEDPA’yı biraz daha hareketlendirmemiz gerekiyor.  YEDPA’yı tanıtmak istiyoruz. Örneğin İstanbul Ticaret Odası’na üye hallerimizin tanıtımını yapıyoruz. Fuarlar düzenliyoruz, yurtdışındaki alım heyetlerini buraya getirip onlarla buluşturuyoruz. İstanbul Ticaret Odası’nda iş birliği günleri de yapıyoruz. İstanbul Ticaret Odası bünyesinde alım heyetleri oluşturuyoruz. Örneğin, yurtdışında ki firmaları buraya getirerek buradaki üreticilerimizle buluşturuyoruz ve iyi neticeler alıyoruz. Bunun aynısını YEDPA için de uygulayabiliriz. Alım heyetlerini alıp YEDPA’ya getirebiliriz. İnanın buraya gelenin etkilenmemesi mümkün değil. İnsan YEDPA’ya girdiği zaman büyüleniyor. Belki buradaki esnaflarımız günlük yaşamlarının bir parçası olduğu için farkında olmayabilirler ama burada benim gördüğüm büyük bir potansiyelin var olduğu ve biz bunu değerlendirmek istiyoruz. YEDPA’yı da layık olduğu yere getirmek istiyoruz. Sadece bir iş merkezi olarak değil, bir kimliğin bir karakterin parçası olarak YEDPA‘yı görüyoruz. Bu tür faaliyetleri artırmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en büyük Otomotiv Ticaret merkezi

Salih Sami Atılgan, “YEDPA Ticaret Merkezi bölgesinde çok önemli bir güce sahip. Hem sosyal, hem siyasi hem de ticari anlamda önemli potansiyeli olan YEDPA’nın sorunlarının çözümü için çalışıyoruz” dedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın ziyaret toplantısının başlangıç konuşmasını yapan YEDPA Ticaret Merkezi Başkanı Salih Sami Atılgan; her zaman birlik beraberlik içinde oldukları ve tüm faaliyetlerine katılan Ataşehir Belediyesi Meclis Başkanı Sadi Özata, İMES Sanayi Sitesi Başkanı ve Milletvekili Adayı Kemal Akar, MODOKO Başkanı İbrahim Ethem Özçelik, Bostancı Oto Sanayi Sitesi Başkanı İrfan Özelçi, Kartal Belediye Başkanı Hüseyin Demirhan, KADOSAN Başkanı Mustafa Yavuz, OTOMER Başkanı Selman YÜCEL ve İstanbul Ticaret Odasında meclis üyeleri ve YEDPA esnafına katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Salih Atılgan, YEDPA Ticaret Merkezi, geniş açılımı ile, Oto Yedek Parça Toptan Satıcıları Ticaret Merkezi 1985 yılında ağırlıklı olarak Taksim, Aksaray ve Sirkeci’de  faaliyet gösteren yedek parça toptan satıcılarının ortak iradesi ile kurulmuş, 1990’lı yıllarda faaliyete geçmiş, bugün geldiği nokta itibariyle yüzde 90’ın üstünde bir doluluğa sahip. Ağırlıklı olarak yedek parça toptan ticareti olmakla beraber diğer sektörlere de kapılarını açmış bünyesinde ticari faaliyette bulunan işletmelerin ihtiyaç duyduğu bankalar, kargo şirketleri, nakliye ambar firmaları, posta hizmetleri mali, hukuki ve benzeri müşavirlik hizmetleri gibi tüm hizmet birimlerini bulunduran 1000 araç kapasiteli açık ve kapalı otoparkları olan 10 caddesi ve diğer ticaret merkezlerinden farklı olarak caddelerinde kamyonların dolaşabildiği ve caddeler arasında asansör ve yaya bağlantılarının olduğu Şehir merkezlerine yakın E5 ve TEM otobanlarının kesiştiği Ataşehir ilçe sınırları içinde yer olan oldukça güvenli bir ticaret merkezidir.

YEDPA bölgesinde büyük bir siyasi ve sosyal güç

YEDPA Ticaret Merkezi, bin 700 ortağı ve 10 bin çalışanı ile bölgesinde büyük bir siyasi ve sosyal güç birliğidir. Ataşehir İlçesinin en büyük ticaret ve yaşam merkezi durumundadır. Ticaret merkezimiz çevresinde bulunan bölge halkı ve sanayi siteleri ile dayanışma içerisinde olarak daha değerli, daha çağdaş ve daha yaşanabilir bir yer olabilmesi amacıyla büyük çaba sarf ederek aynı zamanda büyük bir istihdam kapısı oluşturmuş olduğunu belirtti.

Son olarak otomotiv sektörünün oldukça geniş bir alana sahip olduğunu ifade eden Salih Sami Atılgan, “ Ana distribütör firmalar, üreticiler, onlarla bağlantılı iş yapan satıcılar, yetkili servisler yan sanayi işletmelerimiz ve dahi onun ötesinde bizler gibi bağımsız grupları, yedek parçacıları oluşturan bağımsız servisler ve 2. el satıcıları gibi geniş bir yelpazede hareket ediyoruz. Sektörün böylesine kompleks bir yapıda oluşundan bağlantılı olarak da Avrupa Birliği ve ABD başta olmak üzere, bütün gelişmiş ülkelerde sektöre özel uygulamalar ve yasal düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye’de, Avrupa Birliği kapsamında 2007 yılından bu yana otomotiv sektöründe, kısaca Blok Muafiyeti olarak adlandırılan Rekabet Kurulu’nun yayınlanmış olduğu tebliğ, yasal bir zorunluluk olarak şu an uygulanmaktadır. Otomotiv sektörü içerisindeki bütün grupların, birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen, özellikle üretici ve distribütör firmaların ve sigorta şirketlerinin hakim durumlarını kullanarak sektörün tamamını egemenlikleri altına almalarını engellemeye yönelik olarak, diğer rekabet uygulamalarına ek muafiyetler söz konusu olmuştur. YEDPA esnafı olarak bundan şikayetçiyiz” şeklinde konuştu.

İbrahim Çağlar İstanbul Ticaret Odası’nın yaptığı faaliyetlerden bahsettikten sonra sanayi sitelerinin sorunları ve otomotiv sektörüne yönelik sorunların dile getirildi. YEDPA Ticaret Merkezi üyelerine dağıtılan İstanbul Ticaret Odası üyesidir plaket dağıtımı ve fotoğraf çekimden sonra toplantı sona erdi.

 

EKONOMİ AJANDASI

Paylaş