logo

YEDPA OLARAK TÜM ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK TEDBİRLİ OLMAYA DEVAM! YENİ NORMALLE BİRAZ DAHA SABREDECEĞİZ

YEDPA OLARAK TÜM ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK TEDBİRLİ OLMAYA DEVAM! YENİ NORMALLE BİRAZ DAHA SABREDECEĞİZ

 

Değerli YEDPA’lılar öncelikle tüm insanlığın karşı karşıya kaldığı, asrın en büyük salgınına karşı hepimize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hastalarımıza acil şifalar ve sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı iletiyorum.

Temennimiz bu salgının en kısa sürede son bulması ve insanlarımızın normal süreçlerine geri dönmeleridir. Covid-19 hastalığının olumsuz belirtilerinden etkilenmemek için Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık bakanlığımızın yayınladığı bildiriler doğrultusunda YEDPA Yönetim Kurulu olarak YEDPA’nın bu süreçten olumsuz etkilenmemesi ve riskleri en az seviyeye indirmek için bir takım tedbirler aldık. Gelişmeler ve bakanlıklar tarafından yayınlanan kararlar doğrultusunda tedbirler almaya da devam ediyoruz. YEDPA’daki işletmelerin ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu biliyoruz. Bu işletmelerimizin varlıklarını sürdürebilmeleri için işlerinin belirli bir düzeyde sürdürmek ve nakit akışını sağlamak gerektiğini biliyoruz. YEDPA yönetimi olarak bu kapsamda devletimizin ilgili bakanlıklarına, İstanbul Ticaret Odası’na ve TOBB vasıtasıyla salgın ortamında alınması gereken tedbirleri iletiyor, alınan kararları işletmelerimizle paylaşıyoruz.

YEDPA olarak 12 bini aşan çalışanımızla salgın hastalıkta insanlar arasında öne çıkan sosyal mesafenin korunması, temizlik ve hijyen konusunda daha duyarlı olmak mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde çok daha ileri düzeyde tedbirler alınması mecburiyeti ortaya çıkabilir. Bu süreçte YEDPA’lıların salgının olumsuz belirtilerinden korunmak için ilgili devlet kurumlarından uyarıları dikkatle takip ediyor, Ataşehir Kaymakamlığı, Ataşehir Belediyesi ve ilgili kamu kurumları ile işbirliği içerisinde hareket ediyoruz ve ilgili kurumlara destek olmaya çalışıyoruz.

Covid-19 salgın kapsamında YEDPA içerinde Nisan ayında tedbirlerimizi daha üst düzeyde tutmak zorunda kaldık, daha önce duyurduğumuz gibi YEDPA genel kurulu olmak üzere YEDPA içerinden her türlü sosyal organizasyonu durdurmuş ve ertelemiştik. Sosyal mesafe kuralına uymadığında dolayı yük asansörlerimizi kapatmış, YEDPA içerisinde hijyen kuralları kapsamında kendi personellerimiz ve dışardan profesyonel destek alarak toplu kullanım alanları ve işyerimizi düzenli bir şekilde dezenfekte ederek YEDPA içerisinde gerekli hijyeni sağladık. Ticaret merkezimizin ana giriş kapısında personelimiz vasıtasıyla giriş yapan herkese istinasız temassız ateş ölçerler ile ateşi ölçülerek belirti gösteren vakaların ticaret merkezimize girişine izin verilmeyerek sağlık kuruluşlarına yönlendirmelerinde yardımcı olunmuştur. Gerek görüldüğü taktirde ticaret merkezimizin girişi tek kapıdan yoğunluk oluşturmayacak şekilde sağlanarak giriş ve çıkışlar kontrol altına alınmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca korona virüs kapsamında işyerlerinde uygulanması gereken kuralları kapsayan broşürümüz basılıp işletmelerimize dağıtılmıştır. Bu ilanı işletmelere asılıp bu kuralara uygun şekilde hareket etmenizi beklemekteyiz. Sağlık Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir Kaymakamlığı, Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odası duyurularını mesaj olarak ve sosyal medya vasıtası ile tüm YEDPA ortak ve işletmelerimize duyurmaktayız. YEDPA ortaklarından veya faaliyetteki işletmelerin çalışanlarından Covid-19 tanısı konan kişilerin hasta hakları gizliği içerisinde telefon ile bize bildirmeleri halinde yönetim olarak kendilerine destek olmaya çalışacağız. Bu süreçte işletmelerimiz ve YEDPA’lı ortaklarımızın bu konuda hassas davranmalarını gereken kurallara uymalarını bu konuda yönetim ve idari birimlere yardımcı olmalarını önemle rica ediyoruz.

Otomotiv sektörünün, hem kendisi hem de bağlantılı olduğu sektörler açısından oldukça geniş bir alana etki yapıyor. Bu nedenle otomotiv sektöründeki gelişmeler, hem toplumsal yaşamı hem de makro düzeyde ülke ekonomisini etkileyebilecek özellikler arz ediyor. O nedenle otomotiv sektörünü ülkenin genel şartları dışında düşünmemiz çok doğru olmayacaktır. 2018’de başlayan ve 2019’da daha da belirgin şekilde devam eden ekonomideki daralmanın etkilerini otomotiv sektörü her alanda hissetti. Özellikle araç satış tarafında bu etkiler çok daha belirgin olmakla beraber araç satış sonrası kısımlarda da hem yedek parça satışlarında hem de servis tarafında belli nispette azalmalar oldu.

2020 yılı ülke ekonomisi açısından çok iyi bir dönem olmasa da yıl sonuna yaklaştıkça ekonomide toparlanma umut ediyoruz. Faizlerin nispeten aşağıya doğru iniş trendinden mutlu olduk. Bu trend biraz daha devam ettiği takdirde ekonomide ciddi bir normalleşme süreci başlayacak. Özellikle faizler tek haneli rakamlara, yüzde 5-6 düzeylerine gerilediğinde ekonominin tamamı ve otomotiv sektöründe hızlı bir şekilde hareketlenmelere sebebiyet verecektir. Bu süreçte pazarın daralmasıyla beraber artan rekabet nedeniyle özellikle giderlerini iyi kontrol edemeyen işletmelerin gelen ilave finansal yükümlülüklerle daha zor bir dönem yaşadı. Toptan oto yedek parça ticaretinin yoğun olarak yapıldığı YEDPA’da yaşanan güçlükler oldu. Sektörün öncelikli problemleri ise değişmedi. İş ve ciro kaybı ilk sırada yer alırken, onu çalışanların motivasyonunu kaybetmesi ve nakit akışında yaşanan sıkıntılar takip ediyor. Ayrıca sektör 2019’a oranla bu yıl cirolarda düşüş beklentisi var.

COVID-19 salgınına karşın çarkların durmadığı otomotiv satış sonrası sektöründe, üretime ve hizmete devam diyenlerin sayısı artıyor. Üretimin yükselişe geçmesi ile birlikte yaşanan kapasite artışı da devam edecektir. Satışlarda yaşanacak artışlar konusunda ise önceki aylara nazaran çok daha iyimseriz. Çalışma sisteminde normalleşme ile beraber cirolarda oluşan düşüş ve nakit sıkıntısının giderileceğini umut ediyoruz.

Tekrardan YEDPA yönetimi olarak tüm vefat eden vatandaşlarımıza rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyoruz. Temennimiz bu pandemi sürecinin en kısa sürede son bulması sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir ortamda birlikte olma temennimiz ile sağlıklı kalın, Allaha emanet olun.

 

YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı

Salih Sami Atılgan

 

Paylaş