logo

YEDPA’DA İŞYERLERİNİN DEĞERİ ARTIYOR     

YEDPA’DA İŞYERLERİNİN DEĞERİ ARTIYOR     

YEDPA kümelenmenin gerçekleştiği en güzel alanlardan biri. YEDPA Ticaret Merkezi, izlediği yenilikçi ve çözüm odaklı politikalarla sadece kendi sektöründe değil, farklı birçok sektöre de ilham veriyor.

YEDPA Ticaret Merkezi, yakın zamanda örnek projelerinden birine daha imza atmaya hazırlanıyor. YEDPA Ticaret Merkezi, çevre dostu projesiyle Güneş Enerjisi Santrali yatırımı dikkat çekiyor. 2021 yılı Haziran ayı sonu itibari ile devreye alınacak proje 2.7 senede kendini amorti edecek. YEDPA Ticaret Merkezi’nin ortak kullanım alanlarının enerji ihtiyacının tamamını karşılamayı hedefliyor. Sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle hayata geçirilecek yeni projeleri; GES (Güneş Enerjisi Santrali) yatırımıyla birçok sanayi kurum, kuruluş ve ticaret merkezine örnek ve öncü olacak.

YEDPA olarak otomotiv sektöründe satış sonrası faaliyetler olarak adlandıracağımız, yedek parça ve servis sektörünün en önemli paydaşı ve öncüsüdür. Otomotiv sektörünün günden güne büyüdüğünü ve 250 bin insanın bu sektörde çalıştığını ve toplumun önemli bir ihtiyacını karşılayan bir sektörün mensuplarıyız. Sektöre baktığımızda yaptığı ihracatla ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan lokomotif bir sektör. Trafiğe kayıtlı 19 milyonun üzerinde araç var. YEDPA’ya baktığımızda gerçekten kümelenmenin gerçekleştiği en güzel alanlardan biri. 2 binden fazla işyeri var. 10 binin üzerinde çalışan ve 800’ü tamamen otomotiv içinde olan şirketle birlikten kuvvet doğar diyoruz. YEDPA bunun en doğru en gerçek örneğidir. Burada işletmelerimiz YEDPA’da hem sektörü yakından takip etme fırsatı buluyor hem de sektörel ve siyasi toplantılardan faydalanma imkanı bulabiliyor.

YEDPA İmar Barışı ile birlikte 2019’da tapularına kavuştu. Tapu dağıtımının işyerlerimizin değerlerinin artmasında pozitif yönde etkisi oldu. Birçok sektör gibi otomotiv sektörü de pandemiden olumsuz yönde etkilendi ancak sektör çok sarsılmadı. YEDPA’da çok fazla vaka sayısı görülmedi.

Tapuların dağıtımının ardından YEDPA’nın hedeflerinde; yapı kooperatifinden işletme kooperatifine geçmek, YEDPA 2. Etap Projesi’ni tamamlamak ve Oto Yedek Parça Lojistik Merkezi’ni hayata geçirmek vardı ancak pandemi ile birlikte bu projeler de bekleme sürecine girdi.  YEDPA 2. Etap Projesi’ni tamamlamak için önümüzdeki dönem kamudan temel beklenti; YEDPA arsasındaki imar plan çalışmalarının bölge lehine bir an önce sonuçlandırılması olduğunu dile getiriliyor. YEDPA arsası üzerinde Ataşehir Belediyesi’nin imar çalışmaları devam ediyor. Hem Ataşehir Belediyesi hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022’nin ilk aylarında tamamladıkları imar planlarını askıya çıkaracak. Yeniden bir şuyulandırma yapılacak.

YEDPA, HER ZAMAN İŞLETMELERİNİN YANINDA

Pandemide YEDPA Yönetimi olarak katılımcıları desteklemek adına birçok adım attık. YEDPA’da bazı ortak alanları kiraya veriyoruz ve otopark gelirlerimiz var. Bu gelirlerimizle, işyerlerinin ve tüm binanın doğalgaz ücretlerini, yazın havalandırma için kullandığımız enerji maliyetlerini, güvenlik vs. gibi maliyetleri karşılıyoruz. Yeni yatırımlarımızı da yine bu gelirlerle yapıyoruz. YEDPA katılımcılarımızın aidatlarına bu yıl, yüzde 15 olan enflasyonun da altında yüzde 12 zam uyguladı. Hiçbir şekilde katılımcı aidatlarına bu maliyetleri yansıtmıyor.

YEDPA TİCARET MERKEZİ HER GEÇEN GÜN DEĞERLENİYOR

YEDPA gelişiyor, ticaret hacmimiz büyüyor, YEDPA’nın çıtasını biraz daha yükseltmenin gayreti içerisinde. YEDPA bünyesinde pek çok üst düzey devlet ve siyaset insanımızı ağırlıyor.

YEDPA sergi salonu ve fuar alanında önemli aktiviteler yapılmakta; 112 acil servisi, sağlık ocağı, aşevi, cami, 800 kişi kapasiteli toplantı salonu ve sergi salonu ile YEDPA’daki işletmelerimiz ve çalışanlarının sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı bir sosyal kompleks sektörel ve siyasi toplantıları ile çevresine katkı sunmaya devam ediyor.

KIZILDAĞ EMLAK TURGUT KIZILDAĞ: YEDPA’DA YATIRIMLAR 10-15 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Bugün YEDPA Ticaret Merkezine baktığımızda bölgemizde ve Türkiye’de en büyük ticaret komplekslerinden bir tanesi ve otomotiv yedek parça açısından cazibe merkezi diyebiliriz. Mahallemizde bu kompleksin olması ve burada 10 binin üzerinde insanın çalışıyor olmasından mutluluk duyuyoruz.

YEDPA Ticaret Merkezi’ndeki gayrimenkul fiyatları şu an yakın çevresine göre hala istenilen değere gelmedi diyebiliriz.

Şu anda yer alan, buraya yatırım yapan çok kısa zaman içerisinde yatırımına bire üç değer kazandıracak dersek yanılmış olmayız. Bugün gayrimenkul fiyatlarını metrekare bazında internet üzerinden hemen yakın çevreler ile karşılaştırdığımızda aradaki farkı rahatlıkla görebiliriz. Örnek verecek olursak yakın lokasyonda bire bir görüştüğümüz Sinpaş’ta 90 metre kare bir daire, 3 yıl sonra teslim 3 milyon 700 bin lira. Bu parayı YEDPA’ya yatırdığınızda gayrimenkulünüzü hem teslim alacaksınız hem de 3 katı daha yüksek bir kira geliriniz olacak ve metre kare bazında da daha fazla bir mülk sahibi olacaksınız. Yani YEDPA Ticaret Merkezi’ni bu anlamda bir fırsat olarak görüyoruz. Buranın değerini bilen esnaflar buradan yer topluyor.

Kira bazlı ele alırsak dışarda 500 bin değerinde bir gayrimenkulü kiraya verdiğimizde 1700 lira gibi bir rakama kiraya verirsiniz. YEDPA‘da bu değerdeki mülkü kiraya verdiğinizde 4 bin lira kira geliriniz olmuş olacak. Verdiğiniz para 10-15 yıl içerisinde kendini amorti edecek ve mülkünüz daha da değer kazanarak elinizde olacak.  Geçmişe yönelik baktığımızda biz 1999’dan beri YEDPA’dayız. O zaman 26 metrekare bir dükkanın fiyatı 1000 liraydı bugün 26 metre kare dükkanın fiyatı 200 bin lira ve hala ucuz olduğunu yatırım açısından fırsat olduğunu düşünüyoruz ve tapulu krediye uygun hemen satabileceğiniz Altın gibi değerlidir diye altını çizmek istiyorum. Gayrimenkul hizmeti vermekten ziyade kendi yatırımlarımızda mevcut ve aldığımız yeri satma taraftarı değiliz hem kira geliri iyi hem de daha da değerlenen bir mülkü kimse elinden çıkarmak istemez.

YEDPA’da iş yeri açmak isteyen biri için tavsiye vermemize gerek yok aslında. Onların buraya gelmek için can atmaları lazım. YEDPA içinde ürünlerini kargo ile her yere ulaştırabilecekleri bütün kargo şubeleri mevcut. Rahatlıkla ulaşacakları banka şubeleri, Türk Telekom, PTT şubesi ve kendi içerisinde stratejik bir öneme sahip birçok kurumsal firmaya hizmet veren e-ticaret sitelerine yer verdik. Burayı tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden biri de güvenlik zafiyetinin olmaması. 7/24 korunan bir site kamera sistemleri ile gözetleniyor buradaki işletmeler ürünleri rahatlıkla stoklayabilir ve dünyanın her yerine rahatlıkla gönderebiliyor. Bütün sektörlerin yer almasının yanında yedek parçanın kalbi de burada atıyor. Esnaf birbiri ile uyum içerisinde eski firmalar saygı çerçevesinde hareket ediyorlar. Yeni gelenleri de sahiplenici yapıya sahip. Gelen işletme, sektördeki gelişmeleri rahatlıkla takip edebiliyor ve istediği ürünü burada bulma fırsatı var.

YEDPA bizim açımızdan kıymetli bir yer ve ciddi bir networkü mevcut. 2078 iş yeri ve hepsi kendi alanında kendini yetiştirmiş değerli bir esnaf kitlesine sahip. Bugün hiçbir iş fikri olmayan biri bu yapı içerinde dolaştığı zaman kendine bir iş fırsatı kafasında canlandırabilir. Yönetimsel olarak da baktığımızda mevcut yönetimimizi şans olarak görüyoruz. YEDPA’ya çok şey kattılar. Tapuların alınmasında büyük emekleri var. Gerek belediyeler gerekse bakanlıklar Cumhurbaşkanlığı’na kadar gidip derdimizi anlattılar ve haklı olarak tapularımız aldık. Elbette eksiklerimiz var ama şikayetlerimize karşılık herkesin dinlenilmesi bununla beraber makul değerde sunulan çözüm önerilerinin yapılması sonuç bulması bizi mutlu ediyor. YEDPA’yı değer olarak görüyoruz.

TEPE EMLAK MEVLÜT TEPE: YEDPA’DA KİRA FİYATLARI %40 İLA %60 ARTTI DİYEBİLİRİZ

YEDPA’daki gayrimenkullerin durumunu değerlendirecek olursak, YEDPA Ticaret Merkezi pandemi döneminde çoğunlukla otomotiv sektörüne hizmet veren işletmelerden oluşmasından dolayı fazla etkilenmedi diyebiliriz. Bu nedenle YEDPA’da kira fiyatları %40 ila %60 arttı diyebiliriz. 2021 yılında satış fiyatları da bu ölçekte artış gösterdi ama satış olarak tam bu durumu yakalayamadık. İnşaat girdi maliyetlerinin çok artması dolayısıyla bu durum fiyatlara yansıdı ama satış kısmında tam etkisini göremedik diyebiliriz. Zamanla onunda oturacağını düşünüyorum.

Yatırım amaçlı YEDPA’dan gayrimenkul alacaklara YEDPA’nın diğer projelerden ayrışan yönlerini, artı ve eksilerini değerlendirirsek;

YEDPA Ticaret Merkezi Anadolu yakasında araç girebilen en büyük iş merkezi konumunda. Güvenli bir ticaret merkezi, kargoların olduğu, ambarların olduğu, lojistik olarak gelişmiş, ulaşımı kolay bir ticaret merkezi. YEDPA Ticaret Merkezi 2200 işyeri ile içinde; kargolar, PTT, bankalar, ambarlar, lokanta, cami, sağlık ocağı, büfe gibi alanları barındırıyor.  Birçok iş için olmazsa olmaz forklift yükleme boşaltma rampası olması gibi benzeri avantajlar sağlaması ticaret yapanlar için büyük kolaylıklar sağlıyor.

YEDPA Ticaret Merkezi, üzerinde bulunduğu parselin tapu sorununu imar barışı ile çıkan kanunla YEDPA yönetim kuruluna verilen yetkiyle mal sahiplerinin tapularını almalarını sağlamıştır. Diğer parsellerde durum hala eskisi gibi devam etmekte. Hisse bazında o parsellerde ortaklık devam etmekte. YEDPA ekonomik duruma ve şartlara göre her yıl belli bir artış kaydetmekte. Ruhsat çözülmesi ve önümüzdeki dönem yapılacak yatırım ve düzenlemeler ile gider kalemlerinin istediğimiz seviyeye ulaşması YEDPA’nın değerini daha da artıracak.

ÇALIŞKAN EMLAK AYHAN ÇALIŞKAN: YEDPA’ YA YATIRIM YAPANLAR MEMNUN

YEDPA Ticaret Merkezi bilindiği üzere oto yedek parça toptancılarının bir araya gelerek oluşturduğu bir ticaret kompleksi. Bugün itibari ile baktığımızda yüzde 90 üzerinde doluluğa sahip ve bizden mülk alanlar kiralayanlar memnun. Gerek konum olarak gerek ulaşım olarak merkezde kalması bir avantaj. TEM ve E-5 yolarına yakın olması, Dudullu’da faaliyet gösteren sanayi sitelerine yakınlığı ayrıca avantaj sağlıyor.

Gayrimenkul değeri olarak baktığımızda kuruluşundan bugüne kadar YEDPA’yı hiç tanımayan insanlar iş hacminin artmasıyla beraber tanımaya başladı ve bu da doluluk oranlarının artmasın ve dükkan değerlerinin artmasını sağladı. Son 5-6 yılık değerlere baktığımızda epey bir artış olduğunu görebiliriz. 2018 yılına kadar yükselişler daha iyi durumdaydı. Tabi ekonomik etkenler, dövizden dolayı insanların alım güçlerinin etkilemesini ve son dönemde pandeminin de ekonomiye etkisini göz önünde bulundurursak istenilen tam değeri daha görmedi de diyebiliriz. Tapuların verilmesi ile oluşan güven kira ve satışlarda yüzde 30-40 oranında artış sağladı diyebiliriz.

Örneğin; Yan komşum benden tavsiye üzerine dükkanını aldı, aldığı için de memnun. Burada hem dükkanlarının değeri artıyor hem de iyi bir kira gelirleri olmuş oluyor. İş yapmak için daha da avantajlı biraz önce bahsettiğim gibi gerek konumu gerekse kargo şubeleri, PTT şubesi bankalara rahatlıkla ulaşılması artı en önemli konulardan bir tanesi de güvenlik bura da iş yapanların dikkat etikleri konuların başında ürünlerini gönül rahatlığı ile dükkanında deposunda muhafaza edebiliyor.

YEDPA’nın dışarda kalan bir arazisi var. İleride oranın da faaliyete geçmesi sosyal tesisler benzeri yatırımlarla buraya artı bir değer ve avantaj sağlayacaktır. Tavsiye olarak YEDPA’nın çevre düzenlenmesinde daha canlı renklerin kullanılması binanın daha estetik hale gelmesi ve dışardan gelecek misafirler açısından sosyal tesisler benzeri bir ağırlama yeri oluşturmamız ve YEDPA tanıtımlarına biraz daha ağırlık vermemiz daha da bir katkı sağlayacaktır. YEDPA her geçen gün değerleniyor, değerlenmeye de devam edecek.

Paylaş