logo

Yerli Otomotivin ve Milli Sanayinin Kalbi Sakarya’da Attı

Yerli Otomotivin ve Milli Sanayinin Kalbi Sakarya’da Attı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi, MÜSİAD Genel Merkez önderliğinde düzenlenen 8. Türkiye İstişare Toplantısı (TÜİT) kapsamında “Otomotivde Vizyonumuz Made İn Turkey” Adlı panele ev sahipliği yaptı.

Moderatörlüğünü MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Osman Özdemir’in yaptığı, konuşmacı olarak, BMC Firması Sahibi Ethem Sancak ve Okan Üniversitesinden Prof. Dr. R. Nejat Tuncay katıldı. Protokol den birçok ismin iştirak ettiği panele konuk olarak Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, YEDPA yönetim kurulu başkanı Salih Atılgan, YEDPAlı iş adamlarımız ve otomotiv sektöründen geniş katılımla yapıldı.

 

Sanayileşeceğiz, üreteceğiz

Sakarya şehri ve Türkiye için sanayileşmenin önemine değinen MÜSİAD Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun, “İktisadî yönden kalkınmanın birinci adımı sanayileşmeden geçiyor. Sanayileşme bir varlık ve yokluk mücadelesi olarak görülmelidir. Sanayileşme iktisadî üstünlüğü, iktisadî üstünlük de dünya üzerinde söz sahibi olmayı getirmektedir. Sanayileşememenin ise başkalarına muhtaç olmak, zamanla onların tahakkümü altına girmek demek olduğunun bilincindeyiz.

İslami hassasiyete sahip bir cemiyetin taşıdığı özveri sonucunda, sosyal, ahlaki, kültürel, siyasî geleneği olan bir toplumun; kendine ait değerlerini koruyup, üzerine koyarak yeniden inşa edilen bir sanayi anlayışının gür sesli adımlarını atıyoruz. Milli Otomobilimiz için atılan bu adımlar, Milli Uçağımız için yapılacak çalışmalar adına da yol gösterici pozisyonuna sahip olmasını temenni ediyorum.”

Sakarya’nın yerli otomotivi üretmek için yeterli imkanlara sahip olduğunu belirten MÜSİAD Sakarya Başkanı Coşkun, “Global dünya pazarında sürdürülebilir kalite, otomotivin olmazsa olmazlarındandır. Bununla ilgili insan kaynakları çok önemlidir. İlimizde yetişmiş insan gücü gerek mavi yakalı gerekse beyaz yakalı olmak üzere bulunmaktadır ve yetişmeye de devam etmektedir. Yerli otomotive aday olduklarını belirti. Yerli otomotive aday olduklarını belirti.

Yerli otomobil için Mart ayının sonunda şirket kurulacak

Yerli otomobil ortak girişim grubunda yer alan BMC’nin patronu Ethem Sancak, yerli otomobil üretimiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ortak girişimin çalışmalarını anlatan Sancak, “Yaptığımız planlamaya göre Mart’ın sonuna doğru bu işi tamamen üstlenecek şirket doğmuş olacak. Şu anda zaten hazırlıkları 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık planlamalar yapılıyor. Boş durulmuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın büyük desteği var. Devletimizin büyük desteği var. Cumhurbaşkanımız zaten ilan etmişti, külliyede bu konuyla ilgili bir o da denetim kurdu. Bizi denetliyor zaten, çok şükür her şeyi denetlediği gibi, bizi de denetliyor. Çünkü Türkiye’nin uluslararası alanda bayrak göstermesi hareketidir.  Herhangi bir ticari işten öteye bir şey, bir de bu sadece araba yapmak işi değil. Bilgi ve teknolojileri konusunda bu sektörde Türkiye bu uygulamayla birlikte bir iş sektörünü millileştirmiş olacak. Sorunu sadece bir araba olarak düşünmemiz lazım. Çeşitli boyutları var. Bir sektör insanlığın gittiği bir alan, yapay zeka, teknoloji, yazılım, bunların hepsi bir araya gelecek. İşte Türkiye bu adımla buraya adım atıyor” dedi.

Ethem Sancak, yerli otomobil üretiminin finansmanına ilişkin de, “Biz finansmanından korkmuyoruz. Biz bunu düzgün anlattığımız zaman bu halk bunun finansmanını üstlenir. Biz son kuruşumuza kadar vereceğiz. Paramız bittiği zaman döneceğiz, halka diyeceğiz ki, bak bu kadar para lazım, bizim paramız bitti. Bu halk bize fazlasını verir” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş