logo

GLOBAL OTOMOTİV SEKTORÜNDE AZALAN TALEP VE KÜÇÜLEN KAR MARJLARI

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
GLOBAL OTOMOTİV SEKTORÜNDE AZALAN TALEP VE KÜÇÜLEN KAR MARJLARI

Merhabalar,

2022 yılının son çeyreğine girdik. Eylül sonunda Moody’s, otomotiv sektörüne emek veren bizlerin tahmin ettiği ama söylemediği bir gerçeği açıklayarak otomotivin görünümünü durağandan negatife çevirdi. Gerekçe ise; makroekonomik ortamın güç kaybetmesi ve tüketici talebinde azalma olarak verildi. Yaşam koşullarının maliyet olarak yükselmesine karşın ücret artışlarının bunu telafi edememesi, tedarik zincirinde oluşan maliyet artışları sonucu taşıt fiyatlarının artması ve kredi faizlerinde yükselme doğal olarak satın alma potansiyelini olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda faizlerin yükselmesi otomotiv şirketlerinin finansman teminini güçleştiriyor. Sonuç olarak Moody’s bu yıl sonunda öngörülen satış rakamlarına ulaşılamayacağını söylemiş oldu.

Moody’s raporuna göre global hafif motorlu taşıt satışları bu yıl 2021 yılına göre %0,7 azalacak. Tahminler 81 milyonun altını gösteriyor. 2023 yılında ise %5,7 artacak. Global toplam pazar ise pandemi öncesi ulaşılan 95 milyon adetlik motorlu taşıt satış adedinin çok altında, 85 milyon adet dolayında şekillenecek.

Rapor, büyük pazarlar içinde en zayıf halkanın Avrupa pazarı olduğunu söylüyor. Asya-pasifik pazarı ise en dirençli pazar olarak öne çıkıyor.
https://auto.economictimes.indiatimes.com/news/industry/moodys-global-auto-outlook-goes-negative-on-weakening-demand-diminishing-margins/

Avrupa pazarı, bilindiği gibi Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkisi altında. Özellikle Rusya’ya konan ambargo sonucunda enerji darboğazı AB ülkelerini vurmakta. AB ülkelerinin bataryadan elektrikli taşıtlara (BEV) hızla dönme isteği ise yarı iletken çip yetersizliğine tosluyor.

Çin pazarında ise otomotiv vergilerinde bu yılın ikinci yarısında yapılan indirim pazarı büyütecek görünüyor. Hatta 2023 yılı satışları bu yıldan daha iyi olabilir.

ABD pazarında ise hafif motorlu taşıt satışları Ağustos ayı itibariyle %15 düşmüştü. Aslında ABD pazarında talep güçlü ama üretim yetersiz kaldı. Yılın geri kalan kısmında üretim artışı sağlanabilirse bu yıl ve hatta 2023 yılı iyi sonuçlar verebilir.

Genel olarak tedarik zincirinin iyileştiğini ama enerji sorununun kırılganlığı artırdığını söylemek mümkün. Günümüzde daha kolay yarı iletken çip bulunabiliyor. Ama hala yeterli değil. Dolayısıyla taşıt üretimi henüz rahatlayamadı. Bu durum taşıt fiyatlarını yüksek tutmaya devam ediyor. 2023 yılında mikroçip sorununda daha fazla rahatlama olacak ama Rusya kaynaklı enerji sorunu kırılganlığı sürdürecek görünüyor.

Otomotiv üreticilerinin kar marjlarında da önümüzdeki 12 ile 18 ay boyunca azalma bekleniyor. Bunun nedeni yüksek taşıt fiyatları ve finansman maliyetindeki artış. Üretim hacmi artsa da talep ucuz taşıtlar yönünde ve azalma eğiliminde olacak. Ek olarak stokların artması serbest nakit akışını olumsuz etkileyecek.

Yan sanayi şirketleri de 2019 yılındaki üretim düzeylerinin altında kalacaklar. Montaj sanayi şirketleriyle maliyet paylaşımı yaparak yollarına devam edecekler. Lithium-ion batarya ve mikroçip üretenlerin dışında kalan yan sanayi firmalarının düşük talep karşısında dikkatli olmalarında ve esnek üretim yapmalarında yarar var. Keza bizim gibi ülkeler için €/$ paritesindeki gidişat ve hammadde fiyatlarındaki artış diğer olumsuz konular. Ek olarak ekipman seviyesi azaltılmış taşıtların üretiminde beklenen artış bir kısım yan sanayi şirketlerini zorlayabilir.

Sonuç olarak bu yıl ve önümüzdeki yıl otomotiv sektörünün genel konjonktür nedeniyle zorlu dönemler geçireceğini söylemek mümkün. Bize de kolaylıklar dilemek düşüyor.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİV ÜRETİM VE İHRACATI ALARM VERDİ: BU YIL KAPASİTELER BOŞALIYOR!

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Hafta biterken Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından bu yılın ilk iki ayına ait otomotiv üretim ve ihracat raporu yayınlandı. Raporu inceleyen okurlarım fark etmişlerdir. Görünüm artık iyi değil. Şubat sonu itibariyle otomotiv üretimi %9 düşerek 219 bin adede indi. Otomobil üretimi ise %6 azaldı. Özetle 141.500 otomobil üretilmiş oldu. Ticari taşıt üretiminde ise %13,4 e varan düşüş ortaya çıktı. Korkutan rakamları ise kapasite kullanımında gördük. Sırasıyla kapasite kullanım oranları Otomobil ve hafif ticari taşıt üret...
  • TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

    23 Nisan 2025 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün ana hedefi olan uzun vadeli ve sağlıklı büyüme Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürebilir büyüme hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye otomotiv sektöründeki beklenti ve görüşler olumlu yönde. Tüm dünya ülkelerini etkileyen ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, ülkemizde yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı ekonomide oluşan kur dalgalanmaları gibi sektörü etkileyen unsurlar olmuştur. 2025’in ilk çeyreğine baktığımızda ilk iki ay gerek siyasi gelişmeler, gerek mevsimse...
  • OTOMOTİV SANAYİSİ TÜRKİYE’NİN İHRACAT VE EKONOMİK DEĞER ANLAMINDA EN ÖNEMLİ SEKTÖRÜ

    27 Ocak 2025 Köşe Yazıları, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün; araç satış, yedek parça, satış sonrası hizmete YEDPA, Türkiye’de oto yedek parça ticaretinin yapıldığı en büyük merkezlerden bir tanesi. Yedek parça sanayinin 2023’te 14 milyar doları aşan bir ticareti söz konusu. 2024’ün üçüncü çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında ilk iki çeyrekte olduğu gibi “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı. Nakit akışında yaşanan problemler öncelikli sorunlar arasında öne çıktıksa da, Türkiye ihracat sıralamasında da ilk beşe girebilecek bir konumda. Pek çok markanı...
  • TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul'da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul'un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye'de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni tren...