logo

AB OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ EKONOMİK ÇIKMAZIN İÇİNDE

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
AB OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ EKONOMİK ÇIKMAZIN İÇİNDE

Şimdilerde, özellikle otomotiv endüstrimizin ihracat hacmi için önemi büyük olan Avrupa Birliği içinde yaşanan enflasyon ve faiz artışları yeni motorlu taşıt talebini tehdit etmeye başladı. Buna ek olarak üreticiler yükselen hammadde ve enerji maliyetleriyle de boğuşuyor. Bu gelişmeler otomotiv endüstrisinin gelecek aylarda kar marjı problemi yaşayacağını gösteriyor.

Nitekim Automotive News Europe (ANE) tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapor, Volkswagen grubunun bu yıl sonuna kadar operasyon gelirinin azalacağını ortaya koydu. Aynı şekilde BMW markasının Avrupa pazarındaki satışlarının azaldığını işaret eden bir açıklama yaptı. Rapora göre, BMW artan girdi maliyetlerini tüketicilere yansıtacak ve enerji kesintileri yaklaşmakta olan kış aylarında üretimi yavaşlatacak.

Buna ek olarak Alman Continental markası, hammadde, enerji ve lojistik maliyetlerindeki artış nedeniyle 3,6 Milyar € ek maliyet yükü geldiğini, örneğin denizaşırı konteyner taşıma maliyetinin sekiz kat arttığını söylüyor.

Elbette bu maliyetleri üreticilerin sineye çekmesi mümkün olmayacak. Bu yılın ilk yarısında açıklanan mali kazançların yıl sonuna kadar bozulma ihtimali artıyor.  Örneğin Continental bu yılın ikinci çeyreğinde 251 milyon € zarar etmiş durumda. Burada Çin’deki pandemi nedenli kapanmaların etkisi de var. Yine de şirketin farklı temin kaynakları kullandığını, daha çok stok tuttuğunu ve maliyet artışını müşterilerine yansıttığını rapordan anlıyoruz.

Bildiğimiz gibi Alman ekonomisi Avrupa’nın en büyük ekonomisi durumunda ve bu yılın ikinci çeyreğinde zorlanmaya başladı. İnsanların yaşam maliyeti arttı. Rusya’dan enerji temininde kısıtlama oldu. Bu gelişmeler, yılın kinci yarısında resesyonun kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Öyle ki yaşanacak durgunluğun, 1990 yıllarının başındaki şartlara eşit büyüklükte olacağı hesaplanıyor. Otomotivcilerin ümidi ise azalan satışlarla bu ekonomik gelişmeden daha az etkilenmek.

Bir başka sorun da; kuraklık nedeniyle su yollarının fabrikalara kömür taşınmasına elverişli olmaması. Dolayısıyla fabrikalar kesilen Rus gazı yerine kömür temini ile enerji elde etmekte zorlanacaklar.  Bu durum kış aylarında fabrikaların üretim yapmasını engelleyecek görünüyor. Tahminen yıl sonuna kadar üretimde %5 civarında azalma öngörülüyor.

Öte yandan durum dünyanın uzak köşelerinde de olumlu değil. Avustralya Otomobil Derneği ( AAA), son üç ay içinde ülkedeki yakıt fiyatlarının haftalık bazda % 5 ten fazla arttığını açıklıyor. Bir yandan motorlu taşıt alırken daha fazla ödeme yapmak ve daha uzun teslim sürelerine katlanmak yanında tüketiciler daha pahalı yakıt kullanmak durumunda kalıyorlar. Dernek, hane halkı harcamalarının %15 ten fazlasını teşkil eden ulaşım maliyetinin artışına dikkat çekiyor.

Sonuç olarak otomotiv endüstrisinin, maliyet artışları ve enerji kısıtlarıyla zor bir kış geçireceği kesin. Bu durum arzın düşmesi ve hedeflenen mali sonuçlara ulaşılamaması anlamına geliyor. Avrupa Birliği’ne sıkı sıkıya bağlı otomotiv endüstrimizin bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz. Umarız biran önce Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sona erer ya da tahıl koridoru gibi enerji koridoru çözümleri gelişir ve kış ayları beklendiği gibi karakış şeklinde geçmez.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...
  • GLOBAL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2023 PERFORMANSI VE 2024 ÖNGÖRÜLERİ

    19 Aralık 2023 ANA MANŞET, Köşe Yazıları

    Merhabalar, 2023 yılını bitirmek üzereyiz. 3 yıla yakın süren Covid 19 salgınından sonra çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile sarsılan otomotiv dünyası 2023 yılında ciddi bir toparlanma içine girdi. Üretim bantları durmadan çalışıyor ve yıl sonunda 90 milyonu aşacak taşıt üretimine ve satışına ulaşılacak. Yıl içinde en büyük satış artışını tahmin edeceğiniz gibi bataryadan elektrikli (BEV) ve şarj edilen hibrit (PHEV) taşıtlarda gördük. Dünyanın en büyük otomotiv üretimine ve pazarına sahip Çin’de ilk 11 ay içi...
  • MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Merhabalar, Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım. Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu. Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olaca...
  • YEDPA İÇİN ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALAR İLE ŞARTLARI DAHA İYİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

    31 Mayıs 2023 Köşe Yazıları

    Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; YEDPA 2023 döneminde yapılması planlanan çalışmalar ve 2022 yılı içerisinde tamamlanan çalışmaların önemli konularını değerlendireceğiz. YEDPA içerisinde faaliyet yürüten firmaların, günlük çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. 2 No’lu parseldeki imar çalışmaları: YEDPA’nın talep ve sorunlarını içeren bir rapor hazırlanarak İBB ve Ataşehir Belediyesi’ne sunulmuştur. Talebimiz neticesinde görüşülmüş, özelikle yeni imar plan ç...