logo

AB OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ EKONOMİK ÇIKMAZIN İÇİNDE

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
AB OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ EKONOMİK ÇIKMAZIN İÇİNDE

Şimdilerde, özellikle otomotiv endüstrimizin ihracat hacmi için önemi büyük olan Avrupa Birliği içinde yaşanan enflasyon ve faiz artışları yeni motorlu taşıt talebini tehdit etmeye başladı. Buna ek olarak üreticiler yükselen hammadde ve enerji maliyetleriyle de boğuşuyor. Bu gelişmeler otomotiv endüstrisinin gelecek aylarda kar marjı problemi yaşayacağını gösteriyor.

Nitekim Automotive News Europe (ANE) tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapor, Volkswagen grubunun bu yıl sonuna kadar operasyon gelirinin azalacağını ortaya koydu. Aynı şekilde BMW markasının Avrupa pazarındaki satışlarının azaldığını işaret eden bir açıklama yaptı. Rapora göre, BMW artan girdi maliyetlerini tüketicilere yansıtacak ve enerji kesintileri yaklaşmakta olan kış aylarında üretimi yavaşlatacak.

Buna ek olarak Alman Continental markası, hammadde, enerji ve lojistik maliyetlerindeki artış nedeniyle 3,6 Milyar € ek maliyet yükü geldiğini, örneğin denizaşırı konteyner taşıma maliyetinin sekiz kat arttığını söylüyor.

Elbette bu maliyetleri üreticilerin sineye çekmesi mümkün olmayacak. Bu yılın ilk yarısında açıklanan mali kazançların yıl sonuna kadar bozulma ihtimali artıyor.  Örneğin Continental bu yılın ikinci çeyreğinde 251 milyon € zarar etmiş durumda. Burada Çin’deki pandemi nedenli kapanmaların etkisi de var. Yine de şirketin farklı temin kaynakları kullandığını, daha çok stok tuttuğunu ve maliyet artışını müşterilerine yansıttığını rapordan anlıyoruz.

Bildiğimiz gibi Alman ekonomisi Avrupa’nın en büyük ekonomisi durumunda ve bu yılın ikinci çeyreğinde zorlanmaya başladı. İnsanların yaşam maliyeti arttı. Rusya’dan enerji temininde kısıtlama oldu. Bu gelişmeler, yılın kinci yarısında resesyonun kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Öyle ki yaşanacak durgunluğun, 1990 yıllarının başındaki şartlara eşit büyüklükte olacağı hesaplanıyor. Otomotivcilerin ümidi ise azalan satışlarla bu ekonomik gelişmeden daha az etkilenmek.

Bir başka sorun da; kuraklık nedeniyle su yollarının fabrikalara kömür taşınmasına elverişli olmaması. Dolayısıyla fabrikalar kesilen Rus gazı yerine kömür temini ile enerji elde etmekte zorlanacaklar.  Bu durum kış aylarında fabrikaların üretim yapmasını engelleyecek görünüyor. Tahminen yıl sonuna kadar üretimde %5 civarında azalma öngörülüyor.

Öte yandan durum dünyanın uzak köşelerinde de olumlu değil. Avustralya Otomobil Derneği ( AAA), son üç ay içinde ülkedeki yakıt fiyatlarının haftalık bazda % 5 ten fazla arttığını açıklıyor. Bir yandan motorlu taşıt alırken daha fazla ödeme yapmak ve daha uzun teslim sürelerine katlanmak yanında tüketiciler daha pahalı yakıt kullanmak durumunda kalıyorlar. Dernek, hane halkı harcamalarının %15 ten fazlasını teşkil eden ulaşım maliyetinin artışına dikkat çekiyor.

Sonuç olarak otomotiv endüstrisinin, maliyet artışları ve enerji kısıtlarıyla zor bir kış geçireceği kesin. Bu durum arzın düşmesi ve hedeflenen mali sonuçlara ulaşılamaması anlamına geliyor. Avrupa Birliği’ne sıkı sıkıya bağlı otomotiv endüstrimizin bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz. Umarız biran önce Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sona erer ya da tahıl koridoru gibi enerji koridoru çözümleri gelişir ve kış ayları beklendiği gibi karakış şeklinde geçmez.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİV ÜRETİM VE İHRACATI ALARM VERDİ: BU YIL KAPASİTELER BOŞALIYOR!

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Hafta biterken Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından bu yılın ilk iki ayına ait otomotiv üretim ve ihracat raporu yayınlandı. Raporu inceleyen okurlarım fark etmişlerdir. Görünüm artık iyi değil. Şubat sonu itibariyle otomotiv üretimi %9 düşerek 219 bin adede indi. Otomobil üretimi ise %6 azaldı. Özetle 141.500 otomobil üretilmiş oldu. Ticari taşıt üretiminde ise %13,4 e varan düşüş ortaya çıktı. Korkutan rakamları ise kapasite kullanımında gördük. Sırasıyla kapasite kullanım oranları Otomobil ve hafif ticari taşıt üret...
  • TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

    23 Nisan 2025 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün ana hedefi olan uzun vadeli ve sağlıklı büyüme Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürebilir büyüme hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye otomotiv sektöründeki beklenti ve görüşler olumlu yönde. Tüm dünya ülkelerini etkileyen ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, ülkemizde yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı ekonomide oluşan kur dalgalanmaları gibi sektörü etkileyen unsurlar olmuştur. 2025’in ilk çeyreğine baktığımızda ilk iki ay gerek siyasi gelişmeler, gerek mevsimse...
  • TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul'da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul'un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye'de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni tren...
  • OTOMOTİV LİDERLERİNİN DE YAPMAMASI GEREKEN BEŞ HATA

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Dijital dergiler içinde bulunan monday.com her bir iş lideri için bazı öğütler derlemişti. Otomotivde yılın ikinci yarısını düşününce bu öğütleri sizlerle paylaşmadan duramadım doğrusu. Profesyonel yaşamımızda zaman zaman karşılaşırız. Yakınlarımızda kendi ekiplerini bir şekilde olumsuz etkileyerek performansını düşüren iş liderleri eksik olmaz. İşin zor yanı ise, bu tür insanları kısa sürede ortaya çıkarmak olur. Çünkü çalışanlar genelde iş liderleri hakkında konuşmaktan çekinir. Dolayısıyla, istemeyerek te olsa böyle sorunlu iş...