logo

ABD ŞARJ ALTYAPISINDA AB VE ÇİN’İN GERİSİNDE KALMAMA ÇABASI İÇİNDE

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
ABD ŞARJ ALTYAPISINDA AB VE ÇİN’İN GERİSİNDE KALMAMA ÇABASI İÇİNDE

 

Merhabalar,

Hammadde ve komponent teminindeki sorunların yanı sıra global enflasyondaki artış otomotiv satışlarını olumsuz etkilemeye devam ederken sıfır salımlı taşıtlarda artış sürüyor.

Dünya gazetesinin 15 Eylül 2022 tarihli haberine göre bu yılın ilk yarısında bataryadan elektrikli (BEV) taşıtların satışı geçen yılın aynı dönemine göre %81 arttı. Ülkemizde ise aynı dönemde artış %154 oldu.

Global artışın lokomotifi Çin pazarı. Öyle ki bu yılki artış geçen yılın iki katını geçmiş durumda. Yıl sonuna kadar Çin pazarında 6 milyon BEV taşıtın satılması bekleniyor.

Çin’i AB ülkelerinin izlediğini görüyoruz. İngiltere, Hollanda ve İsveç’in %80 dolayındaki artışlarla öncülük ettiği AB pazarı şarj altyapısını hızla geliştirerek yarışa katılıyor.

ABD ise şimdilik geride. Bu konu Başkan Biden’i rahatsız etmiş olacak ki Detroit’teki Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil fuarına giderek ülkenin şarj altyapısını 35 eyalet içinde büyütmek için gerekli finansman desteğini açıkladı. https://electriccarsreport.com/2022/09/biden-announces-900-million-for-ev-charging-network-at-detroit-auto-show/

Geçen yıl Kasım ayında onaylanan yasa ile 1 Trilyon $ tutarındaki fon bu iş için ayrılmıştı. Biden, bu fonun 900 Milyon $ lık bölümünü serbest bırakarak 34 eyalet ve Porto Riko dahil toplam 53 bin mil olan ulusal karayolu ağı boyunca şarj altyapısı kurulmasının önünü açmış oldu.

Verilen onaya göre öncelikli olarak şarj noktaları eyaletler arası karayollarına konacak. Öyle ki her bir şarj noktası ana geçiş koridorlarının 50 milden fazla uzağına konamayacak. Böylece sürücüler uzun yolculukta şarj noktası bulamama korkusu yaşamayacak. Ana geçiş koridorlarında şarj noktalarının montajı tamamlandıktan sonra eyaletler kalan fonu diğer şarj altyapılarında kullanabilecekler.

Geçen Aralık ayında Biden, federal hükümetin 2027 yılından itibaren sadece BEV veya PHEV elektrikli taşıt modellerinden alım yapılması talimatı vermişti. ABD federal hükümeti envanterinde 650 bin motorlu taşıt olduğunu ve her yıl 50 bin dolayında motorlu taşıt satın alındığını not edelim.

Biden hükümetinin hedefi; 2030 yılı itibariyle satılan motorlu taşıtların %50 sinin bataryadan elektrikli (BEV) veya şarj edilebilen hibrit (PHEV) taşıtlar olması ve 500 bin yeni şarj noktasının kurulmuş olması. Bu konuyu önceki yazılarımdan birinde işlemiştik.

Otomotiv sektörü elektrik enerjisi veya hidrojen enerjisi kullanan sıfır salımlı taşıtları hızla çoğaltmaya devam ediyor. Bakalım 2030 yılına yaklaşırken Çin, AB ve ABD pazarları arasındaki rekabet nasıl şekillenecek?

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜ AUTOMECHANİKA İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

    08 Mayıs 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, bu ayki sayımızda otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve YEDPA açısından büyük önem arz eden konuları değerlendireceğiz. YEDPA, 2024 döneminde yapılması planlanan çalışmaların başında YEDPA içerisinde faaliyet yürüten firmaların günlük çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalarına devam etmektedir. 2 No.’lu parseldeki imar çalışmaları: YEDPA’nın talep ve sorunlarını içeren bir rapor hazırlanarak İBB ve Ataşehir Belediyesi’ne sunulmuştur. Talebimiz neticesinde görüşülmüş, özelikle yeni imar plan ç...
  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...
  • GLOBAL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2023 PERFORMANSI VE 2024 ÖNGÖRÜLERİ

    19 Aralık 2023 ANA MANŞET, Köşe Yazıları

    Merhabalar, 2023 yılını bitirmek üzereyiz. 3 yıla yakın süren Covid 19 salgınından sonra çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile sarsılan otomotiv dünyası 2023 yılında ciddi bir toparlanma içine girdi. Üretim bantları durmadan çalışıyor ve yıl sonunda 90 milyonu aşacak taşıt üretimine ve satışına ulaşılacak. Yıl içinde en büyük satış artışını tahmin edeceğiniz gibi bataryadan elektrikli (BEV) ve şarj edilen hibrit (PHEV) taşıtlarda gördük. Dünyanın en büyük otomotiv üretimine ve pazarına sahip Çin’de ilk 11 ay içi...
  • MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Merhabalar, Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım. Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu. Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olaca...