logo

OTO ERBAYLAR’DAN NİKEN LED FAR AMPULU ÜRÜNLERİNDE DEV YATIRIM

OTO ERBAYLAR’DAN NİKEN LED FAR AMPULU ÜRÜNLERİNDE DEV YATIRIM

Oto Erbaylar, Niken Led Far Ampulü ürünlerinde Çinli iş ortakları ile teknoloji, teknik bilgi destekleri ve Ar-ge yatırıyla yaklaşık 4 ayda 6000 metrekaresi kapalı, aylık 100 bin takım üretim kapasiteli tesis kurdu. Oto Erbaylar Yönetim Kurulu Üyesi Melikşah Bayram, “Kendi sektörümüz içerisinde ülkemizin elektronik üretiminde hala çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz. Bizler de bu yolda adım atarak ülkemize elektronik üretiminde katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Oto Erbaylar Yönetim Kurulu Üyesi Melikşah Bayram, firmasının faaliyetlerinden, söz etti. Ürettikleri ürünlerden, sundukları hizmetlerden ve sektörün gidişatı hakkında bilgiler veren Bayram, önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi düşündükleri planları anlattı.

Sektördeki faaliyetleriniz ve ürün guruplarınızdan bahseder misiniz?

Oto Erbaylar 1978 yılında Sirkeci / İstanbul’da kurulmuştur. Firmamız 1978’den bugüne Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuar sektöründe ithalat, ihracat, imalat, toptan satış alanlarında her geçen gün kalitesini arttırmaya özen göstererek hizmet vermeye devam etmektedir. Devletine ve insana hizmet etmeyi kendine öncelik ilke edinmiş firmamız, gerek yaptığı yatırımlarla gerek gelecek planlamasıyla ilgili her zaman milli bir tutum içerisinde olmuştur. Firmamız güncel olarak 25 Ülkeye ihracat ve toplamda 5 farklı Ülkeden ithalat yapmaktadır.

Yeni yaptığınız yatırımınızdan biraz bahseder misiniz? Üretiminiz hangi ürün gurubunu kapsıyor, Ülke ekonomisi ve sektöre katkıları nelerdir  

Yeni dünyanın Teknolojisi olan led aydınlatma; uzun ömrü, enerji tasarrufu, çevre dostu oluşu ve düşük ısı gibi özellikleriyle birçok araç fabrikasının ve ev ampul üreticilerin tercihi haline gelmiştir. Yaklaşık 3 sene önce İthal ürün olarak yolculuğuna başlayan Niken Led Far Ampulü, daimi geliştirilen teknolojisi, ödün vermediği kalitesi, yüksek stok yatırımı, satış sonrası hizmeti sayesinde gerek yerel gerek global sektörün eşdeğeri olmayan ürünü haline gelmiştir. Biz de Oto Erbaylar olarak sektöründe insanların güvenini kazanmış, kalitesini ispatlayarak bir değer ve marka haline gelen Niken Led Far Ampulü ürünlerimizi yerlileştirme yoluna çıktık. Çinli iş ortaklarımızın teknoloji, teknik bilgi destekleri ve bizim Ar-ge ve yatırımımızla yaklaşık 4 ayda 6000 metrekare kapalı aylık 100 bin takım üretim kapasiteli tesisimizi kurduk.

Kendi sektörümüz içerisinde ülkemiz Plastik ve Alüminyum üretim iyi derece de gelişmiş olsa da elektronik üretiminde hala çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz, bizlerde bu yolda adım atarak ülkemize elektronik üretiminde katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Otomotiv sektöründe yedek parçada hangi kriterlere uygun olmalı, nelere dikkat etmelidir?

Türk ürünleri son 10 yıl içerisinde yakın çevre pazarımızda büyük talep gören ürünler haline gelmiştir ve biz Oto Erbaylar olarak Türkiye’de üretimine başlanan her ürünün geleceğini parlak görmekteyiz. Kısaca ifade etmek gerekirse; Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya pazarında ürünler 3 kategori üzerinde değerlendirilmektedir. 1. Çin malları; Arzın yoğunluğuyla birlikte piyasaya çıkan rekabet koşulları Çin pazarını maliyet düşürme ve dolaylı yol ile ürün kalitesinde eksilmeye götürmüştür. Bu da dünya pazarında Çin mallarına ve Çin firmalarına karşı bir güvensizlik ortamı oluşturmuştur öyle ki şuanda Çin’de şirketlerin ortalama ömrü 2,5 yıl olarak tespit edilmiştir. Fiyat ne kadar tatminkar olsa da kalite artık insanlara bezginlik getirmiştir. 2. olarak Avrupa ürünleri; Son yıllarda dünya pazarında meydana gelen Kur dalgalanmaları, FED’in faiz oranlarında ki adımlarıyla birlikte dünyada değer artışı yaşayan Dolar ve bununla birlikte hareket eden Euro birimleri, insanların alım gücünde düşüş getirmiştir. Bununla ilgilidir ki Avrupa ürünleri birçok pazarda artık fiyatlarından dolayı kabul görmez hala gelmiştir, bunun birçok örneğini kendi sektörümüzde şahit olmakta ve kendi firmamızda da yaşamaktayız. Son olarak Türk ürünleri; Biraz önce bahsettiğimiz pazarlarda ürünler karşılaştırma yapıldığında Türk ürünleri şöyle değerlendiriliyor, kalitesi Çin’den daha iyi fiyatı Avrupa’dan daha uygun. Bunun yanı sıra Türkiye’nin bulunduğu Coğrafi konumu, birçok ülkeyle olan Gümrük anlaşmalarımız gibi faktörler de bir araya toplandığında birçok ülkeye karşı cazip hale gelmekteyiz.

Firmalara bu konuda neler söylemek istersiniz? Faaliyetleriniz açısından sizi sektörde farklı kılan özellikleriniz nelerdir?

Biz geçmişten bugüne hiçbir zaman rekabetten çekinen bir firma olmadık. Fakat rekabetin sadece fiyat odaklı yapıldığı ülkemizde mevzuatlara uygun çalışan, işine ciddi yatırımlar yapan firmaların maalesef ki dezavantajlı olduğu bir gerçektir. Hızın belki de en önemli unsur haline geldiği günümüz dünyasında biz müşterilerimize hizmetimizi azami seviyeye çıkartmaya odaklanmışızdır. Bizim rekabet anlayışımız 3 temel ayak üzerine kurulmuştur. Bunlar; fiyat, hizmet ve kalitedir.

Türkiye’deki gelişmeleri diğer pazarlar ile karşılaştırdığımızda ne gibi farklıklar görüyorsunuz?

Türkiye’nin gelecek dönemler içerisinde üretim sektöründe değer haline gelmiş adı Türkiye ile bütünleşmiş markalara ihtiyacı vardır. Bu hedeflere ulaşmak için en büyük ihtiyacımız ve eksiğimiz olan kurumsallaşma, profesyonel çalışma alanında kendimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Bugün için para zihniyetinden ziyade gelecek için faydaya odaklı ticaret ve girişimlerde bulunmak Türkiye’nin bir ihtiyacıdır, bunun yegane yolu tabi ki insanların refah seviyesinden geçecektir. Bugün Çin’de üretim hat safhada olduğu halde, dünya üzerinde satışına hakim olan çok fazla bir markasını sayamayız. Bizim Türkiye olarak avantajımız, son yıllarda Çine yakın belirli maliyetlerimizin olması Avrupa’ya yakın markalaşma potansiyelimizin olmasıdır.

2020 Yılı otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve yeni hedef ve projelerinizden bahseder misiniz?

2020 içerisinde her yılda olduğu gibi dinamizmizi kaybetmeyip her zaman yeni hedefler için çalışacağız. Hedeflerimiz içerisinde, Çinli partnerlerimiz ile olan işbirliğimizi sayesinde, Çin’de tecrübe edilmiş Ar-Ge aşamaları tamamlanmış gerek makine parkurları, gerekse üretim tekniklerini Türkiye de ki fabrikamıza aktarıp bu noktada Üretim teknolojisini Türk markasıyla buluşturup bir değer haline çıkarmak vardır.

YEDPA HABER

Paylaş