logo

OTOMOBİL SATIŞINA SERT FREN!

OTOMOBİL SATIŞINA SERT FREN!

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Ağustos’ta yıllık bazda yüzde 17,3 daraldı. ODD Başkanı Bozkurt, satışlardaki daralmanın yüksek fiyatlar ve krediye erişim zorluğundan kaynaklandığını ifade etti.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 17.3 daraldı. Bu dönemde 48 bin 336 araç satışı gerçekleşti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) “Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar Değerlendirme Raporu”na göre Ağustos ayında 35 bin 230 adet otomobil, 13 bin 106 adet hafif ticari araç satıldı.

Ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 17,3 daraldı. Otomobil pazarında daralma yüzde 21,3 ile hafif ticari araç pazarının oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde hafif ticari araç pazarı yüzde 4,3 küçüldü.

Sekiz aylık dönemde de satışlar yüzde 8,5 daraldı ve 458 bin 446 adede geriledi. Bu dönemde otomobilde yüzde 9,4, hafif ticaride yüzde 5,2’lik daralma yaşandı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre ise yüzde 18,2 azaldı. 10 yıllık ortalama satışlara göre otomobil pazarı yüzde 21,1, hafif ticari araç pazarı, yüzde 9,2 geriledi.

Yüksek fiyat ve kredi zorluğu satışları zorluyor

Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç satışlarındaki daralmaya yönelik  değerlendirme yapan ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Araç bulunurluğundaki sıkıntılar hala devam etmekle birlikte, ağustos ayında böylesine düşük toplam satış adetinin gerçekleşmesinde öne çıkan iki ana sebep daha var artık. Birincisi; artık bu fiyatlardan araç alacak perakende müşterisi azaldı. İkincisi; krediye ulaşmada yaşanan zorluk hem perakende hem de kurumsal müşterilerin araç almasını zorlaştırmaya başladı” diye konuştu.

“Matrah güncellemesi olmazsa daralma sürer”

Bozkurt, krediye ulaşımda bir rahatlama olmaması ve matrah güncellemesi yapılmaması halinde, önümüzdeki aylarda da satışların bu şekilde düşük seyretmesini öngördüklerini dile getirdi.

Paylaş