logo

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE SENSÖR VERİLERİNİN AĞIRLIĞI ARTIYOR

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE SENSÖR VERİLERİNİN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Merhabalar,

2030 yılına yaklaştıkça sensörlerin otomotiv endüstrisinde giderek çok daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Öyle ki
2030 yılı geldiğinde satılacak yeni motorlu taşıtların %95 i internet üzerinden diğer nesnelere bağlanabilir olacak ve veri transferine katılacak. Çok yakında bu şekilde veri transferi ayda 100 Petabit civarına çıkacak. Doğal olarak otomotiv üreticileri de birer yazılım merkezi olmaya başladılar.

Bu gelişmeler, elde edilen verilerin doğru ve amacında kullanılmasının önemini net olarak ortaya koyuyor. Örneğin Volvo markası, Care isimli yazılımı ile taşıtlarının bakım, sigorta ve sürüş bilgilerini bir kaynakta toplayarak aylık üyelik bazıyla müşterilerine ulaştırıyor. Mercedes ise geçen yıl Londra’da bağlantılı taşıtlardan alınan verilerin şehir sokaklarında seyir emniyetini nasıl artırdığını araştırmaya başladı.

Bu örnekler aslında bir buzdağının görünen kısmı gibi henüz. Sensör teknolojileri geliştikçe otomotiv endüstrisi de büyük ölçüde dönüşüm geçirmeye devam edecek.

Bildiğimiz gibi Tesla dışında başlıca otomotiv markalarının hiç birisi bulut teknolojisi içine doğmadı. Ancak bilim insanları bu markaları da yenilikçi teknolojilerle donatarak rekabetçi tutmayı başardılar. Bu konuda Bosch markasını örnek alabiliriz.

1886 yılında kurulan Bosch, 2005 yılında tüketici elektroniği ürünlerine sensör üretmeye başladı. Bu vesileyle nesnelerin interneti alanında işlerini büyütecek fırsatları görmeye başladı. Bünyesindeki ulaşıma ait ürün ve servis grubu vasıtasıyla otomotiv endüstrisi için otonom sürüş, aktif güvenlik elemanları ve önleyici bakım konularında sensör çözümleri geliştiriyor. Sensör çözümleri doğal olarak yoğun veri akışı sağlıyor. Bu yolla yeni iş fırsatları çıkıyor. Örneğin bir otomotiv üreticisi araç sensörlerinden alıp analiz ettiği verileri sigorta sağlayıcıları ile paylaşarak yeni ve avantajlı sigorta paketleri geliştirebiliyor.

Benzer şekilde Denso şirketi de ilk iş alanı olan oto yedek parça işinden elde ettiği birikim sayesinde portföyüne aldığı ürün ve servislerin yardımıyla artık nesnelerin interneti üzerinden bağlantılı araçlara çözümler üretiyor. Denso tarafından üretilen dijital platform taşıtları bulut ağına bağlayarak yeni servisler sağlıyor. Platform ile gerçek şehir ortamı simülasyonu yapılarak trafik akışı sanal ortamda inceleniyor, toplanan veriler analiz edilerek trafik yoğunluğu tahmin ediliyor. Toplanan bu veriler aynı zamanda servis sağlayıcılar, kamu kurumları ve onarım merkezleri tarafından da kullanılıyor. Bu yolla veriler analiz edilerek bulut üzerinden taşıtlar güvenli ortamda kontrol ediliyor. Gerekli görüldüğünde taşıtlar doğru servislerle eşleştiriliyor. Böylece servis bakım süreleri ve maliyeti azalıyor.

Taşıt sensörleri aynı zamanda uzun yol taşımacılığında kullanılan kamyonlara da uygulanıyor. Aurora şirketi bu amaçla kamyonlara ve otomobillere entegre edilen otonom sürüş teknolojisini geliştiriyor. Şirketin teknoloji platformunda yer alan sensörler ortamı algılıyor, yazılımlar ortam içindeki güvenli güzergahı belirliyor ve taşıt bilgisayarı bunu taşıta entegre ediyor. Aurora tarafından farklı tipte yüksek çözünürlüklü sensörlü kameralar, 4 boyutlu imaj radarı ve Lidar teknolojisi ile kamyonların yüksek hızda çok daha güvenli seyir yapması sağlanıyor. Şirket bu teknolojinin lisansını sürücüsüz taşıt filolarıyla paylaşarak verilerin işlenmesini ve değerlendirilmesini sağlıyor.

Önemli otomotiv markalarından General Motors ilk kez 1996 yılında bağlantılı taşıt verilerini Onstar ismini verdiği yan ürünüyle toplamaya başladı. Bu yan ürün taşıt sürücüsünün davranışlarına ait verileri topladı. 2021 yılında GM, 47 ülkenin yollarındaki 20 milyon taşıtın verilerini topladığını, bu verilerin yeni fırsatlar sağladığını açıkladı. Bu fırsatlar özellikle sigorta şirketlerini yakından ilgilendirdi. Öyle ki Onstar sigortasına sahip taşıtlar daha ucuz sigorta maliyetine sahip olmaya başladılar. Bu sigorta paketinin 2 Milyar $ sigorta geliri getirmesi bekleniyor.

Sonuç olarak otonom sürüş dönemine yaklaşırken bağlantılı taşıtlar bizlere güvenli sürüşle birlikte daha ucuz bakım ve sigorta maliyeti avantajı sunuyor.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİV ÜRETİM VE İHRACATI ALARM VERDİ: BU YIL KAPASİTELER BOŞALIYOR!

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Hafta biterken Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından bu yılın ilk iki ayına ait otomotiv üretim ve ihracat raporu yayınlandı. Raporu inceleyen okurlarım fark etmişlerdir. Görünüm artık iyi değil. Şubat sonu itibariyle otomotiv üretimi %9 düşerek 219 bin adede indi. Otomobil üretimi ise %6 azaldı. Özetle 141.500 otomobil üretilmiş oldu. Ticari taşıt üretiminde ise %13,4 e varan düşüş ortaya çıktı. Korkutan rakamları ise kapasite kullanımında gördük. Sırasıyla kapasite kullanım oranları Otomobil ve hafif ticari taşıt üret...
  • TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

    23 Nisan 2025 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün ana hedefi olan uzun vadeli ve sağlıklı büyüme Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürebilir büyüme hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye otomotiv sektöründeki beklenti ve görüşler olumlu yönde. Tüm dünya ülkelerini etkileyen ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, ülkemizde yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı ekonomide oluşan kur dalgalanmaları gibi sektörü etkileyen unsurlar olmuştur. 2025’in ilk çeyreğine baktığımızda ilk iki ay gerek siyasi gelişmeler, gerek mevsimse...
  • OTOMOTİV SANAYİSİ TÜRKİYE’NİN İHRACAT VE EKONOMİK DEĞER ANLAMINDA EN ÖNEMLİ SEKTÖRÜ

    27 Ocak 2025 Köşe Yazıları, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün; araç satış, yedek parça, satış sonrası hizmete YEDPA, Türkiye’de oto yedek parça ticaretinin yapıldığı en büyük merkezlerden bir tanesi. Yedek parça sanayinin 2023’te 14 milyar doları aşan bir ticareti söz konusu. 2024’ün üçüncü çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında ilk iki çeyrekte olduğu gibi “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı. Nakit akışında yaşanan problemler öncelikli sorunlar arasında öne çıktıksa da, Türkiye ihracat sıralamasında da ilk beşe girebilecek bir konumda. Pek çok markanı...
  • TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul'da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul'un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye'de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni tren...