logo

OTOMOTİV MARKALARI SIFIR EMİSYONU HIZLANDIRMA KOALİSYONUNA GİRİYOR

OTOMOTİV MARKALARI SIFIR EMİSYONU HIZLANDIRMA KOALİSYONUNA GİRİYOR

Merhabalar,

Bu günlerde devam eden COP27 toplantılarında Sıfır Emisyonu Hızlandırma Koalisyonu gündeme geldi ve koalisyona otomotiv markaları desteklerini açıklamaya başladı.

Bu koalisyon, sıfır emisyonlu ulaşıma geçişi kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı taahhüt eden paydaşlardan oluşuyor. Bu paydaşlardan bir tanesi de Çin menşeli Geely‘nin bünyesinde yer alan Volvo oldu. Diğer otomotiv markalarının da bu koalisyona katılmaları bekleniyor.

Paydaşlar aynı zamanda 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu otomobilleri ve hafif ticari taşıtları üretmeyi taahhüt ediyorlar. Avrupa, Çin, Japonya ve ABD gibi öncü pazarlarda ise bu taahhütler 2035 sonuna kadar yerine getirilmek durumunda.

Volvo markasının iddialı planı var. 2030 yılına kadar tüm modellerini tamamen elektrik enerjisi ile çalışacak hale getirmeyi hedefliyor. Politika olarak içten yanmalı motor üretimine devam etmenin insanlığa karşı bir tehdit olduğunu savunuyor. Volvo, EX90 model elektrikli modelinin lansmanından itibaren her yıl bir yeni elektrikli modelini lanse etmeyi planlıyor.

Aslında bu çabalar hep küresel ısınmada sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlı tutmak için. Cop26 dan bu yana 194 ülkeden 29 adedinin küresel ısınmayı önleme çalışması net olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra tarafların karbon vergisi için de aktif politikalar üretmesi isteniyor.

Henüz Cop27 sonuçları kamuoyuna açıklanmadı. Buna rağmen güçlü mesajlar çıkacağını söylemek mümkün. Ben kişisel olarak dünyamızın sürdürülebilir gelecek için baca gazı ve egzos emisyonlarından kurtulmasını şiddetle savunanlardanım. Cop27 toplantılarının bu doğrultuda sonuçlar açıklayacağını düşünüyorum. Tabii asıl ülkelerin sonuçları uygulama kararlılığı önemli. Burada da kamuoyu baskısı gerekiyor. Umarım gerçekleşir.

Paylaş