logo

MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

Merhabalar,

Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım.

Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu.

Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olacağı ortaya çıkıyor.

Otomobil paylaşım pazarında yer alan kullanıcı sayısının 2027 sonunda 63,15 milyona çıkacağı belirtiliyor. Buna göre kullanıcı penetrasyonu her yıl %0,7 ile %0,8 arası artacak.

Kullanıcı başına sağlanan gelirin 237,5 $ olduğu hesaplanıyor.

2027 sonunda otomobil paylaşımından elde edilecek gelirin %94 ünün on-line satışlardan geleceği öngörülüyor.

Bu yıl yani 2023 yılı itibariyle otomobil paylaşımında en yüksek gelir elde edilecek ülke 2,888 milyar $ ile ABD olacak.

Mobilite paylaşımının iki temel bileşeni var: Sürüş paylaşımı ve taşıt paylaşımı. Her iki bileşen, müşterilerine farklı şekilde mobilite çözümleri sunuyor.

Özellikle şehir yaşamının olduğu ekosistem içinde sürüş paylaşım pazarı mobilitenin geleceği için önemli fırsatlar ortaya koyuyor. Bu pazarı karakterize eden özellikler yüksek esneklik oranı, düşük maliyet ve kısa ya da orta mesafede seyir imkanı olarak verilebilir. Ek olarak bağlantılı servislerin gelişmesi global pazarlarda oldukça yüksek dijitalleşmeyi sağladı. Bu sayede web tabanlı paylaşım uygulamalarını akıllı telefonlarımıza kolayca indirebiliyor ve kullanıyoruz. Böylece kullanıcılar karmaşık yöntemler içinde zaman kaybetmeden kolay dijital uygulamalar sayesinde oldukça kısa sürede işlem yapabiliyorlar.

Diğer yandan taşıt paylaşım pazarı klasik mobilite servislerini de kapsıyor. Bu servisler hemen her ülkede bulunabiliyor. Bu servislerin yerine göre işletme merkezleri ve fiziki altyapıları oluyor. Ayrıca kamu yönetimleriyle ilişki içinde olmaları gerekiyor. Sürüş paylaşım pazarına kıyasla her bir kullanımda daha fazla insanın taşınmasını verimli şekilde sağlıyorlar.

Mobilitenin geleceğini sorguladığımızda; çevreyi korumak adına mobilite paylaşımının önemli rol oynadığını görüyoruz. Toplumların çevre duyarlılığının artmasıyla mobilite paylaşımının çok daha popüler olması ve bazı ülkelerde önümüzdeki 5 yıl içinde %80 büyümesi söz konusu. Hatta daha öteye gidersek, otonom sürüş çağına tamamen girdiğimizde kullanacağımız taşıt kalmayacak. Sadece yolcusu olacağımız sürücüsüz ve bağlantılı taşıtları sahiplenmenin gereği kalmayacak ve taşıt paylaşımı tek alternatifimiz olacak. Şehir planları ona göre yapılacak, yollar dijitalleşecek ve binalarda otoparklar kalmayacak. O zaman şimdiden bu geleceğe hazırlanmamız gerekmiyor mu?

 

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİV ÜRETİM VE İHRACATI ALARM VERDİ: BU YIL KAPASİTELER BOŞALIYOR!

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Hafta biterken Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından bu yılın ilk iki ayına ait otomotiv üretim ve ihracat raporu yayınlandı. Raporu inceleyen okurlarım fark etmişlerdir. Görünüm artık iyi değil. Şubat sonu itibariyle otomotiv üretimi %9 düşerek 219 bin adede indi. Otomobil üretimi ise %6 azaldı. Özetle 141.500 otomobil üretilmiş oldu. Ticari taşıt üretiminde ise %13,4 e varan düşüş ortaya çıktı. Korkutan rakamları ise kapasite kullanımında gördük. Sırasıyla kapasite kullanım oranları Otomobil ve hafif ticari taşıt üret...
  • TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

    23 Nisan 2025 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün ana hedefi olan uzun vadeli ve sağlıklı büyüme Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürebilir büyüme hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye otomotiv sektöründeki beklenti ve görüşler olumlu yönde. Tüm dünya ülkelerini etkileyen ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, ülkemizde yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı ekonomide oluşan kur dalgalanmaları gibi sektörü etkileyen unsurlar olmuştur. 2025’in ilk çeyreğine baktığımızda ilk iki ay gerek siyasi gelişmeler, gerek mevsimse...
  • OTOMOTİV SANAYİSİ TÜRKİYE’NİN İHRACAT VE EKONOMİK DEĞER ANLAMINDA EN ÖNEMLİ SEKTÖRÜ

    27 Ocak 2025 Köşe Yazıları, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, Otomotiv sektörünün; araç satış, yedek parça, satış sonrası hizmete YEDPA, Türkiye’de oto yedek parça ticaretinin yapıldığı en büyük merkezlerden bir tanesi. Yedek parça sanayinin 2023’te 14 milyar doları aşan bir ticareti söz konusu. 2024’ün üçüncü çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında ilk iki çeyrekte olduğu gibi “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı. Nakit akışında yaşanan problemler öncelikli sorunlar arasında öne çıktıksa da, Türkiye ihracat sıralamasında da ilk beşe girebilecek bir konumda. Pek çok markanı...
  • TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul'da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul'un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye'de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni tren...