logo

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE SENSÖR VERİLERİNİN AĞIRLIĞI ARTIYOR

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE SENSÖR VERİLERİNİN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Merhabalar,

2030 yılına yaklaştıkça sensörlerin otomotiv endüstrisinde giderek çok daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Öyle ki
2030 yılı geldiğinde satılacak yeni motorlu taşıtların %95 i internet üzerinden diğer nesnelere bağlanabilir olacak ve veri transferine katılacak. Çok yakında bu şekilde veri transferi ayda 100 Petabit civarına çıkacak. Doğal olarak otomotiv üreticileri de birer yazılım merkezi olmaya başladılar.

Bu gelişmeler, elde edilen verilerin doğru ve amacında kullanılmasının önemini net olarak ortaya koyuyor. Örneğin Volvo markası, Care isimli yazılımı ile taşıtlarının bakım, sigorta ve sürüş bilgilerini bir kaynakta toplayarak aylık üyelik bazıyla müşterilerine ulaştırıyor. Mercedes ise geçen yıl Londra’da bağlantılı taşıtlardan alınan verilerin şehir sokaklarında seyir emniyetini nasıl artırdığını araştırmaya başladı.

Bu örnekler aslında bir buzdağının görünen kısmı gibi henüz. Sensör teknolojileri geliştikçe otomotiv endüstrisi de büyük ölçüde dönüşüm geçirmeye devam edecek.

Bildiğimiz gibi Tesla dışında başlıca otomotiv markalarının hiç birisi bulut teknolojisi içine doğmadı. Ancak bilim insanları bu markaları da yenilikçi teknolojilerle donatarak rekabetçi tutmayı başardılar. Bu konuda Bosch markasını örnek alabiliriz.

1886 yılında kurulan Bosch, 2005 yılında tüketici elektroniği ürünlerine sensör üretmeye başladı. Bu vesileyle nesnelerin interneti alanında işlerini büyütecek fırsatları görmeye başladı. Bünyesindeki ulaşıma ait ürün ve servis grubu vasıtasıyla otomotiv endüstrisi için otonom sürüş, aktif güvenlik elemanları ve önleyici bakım konularında sensör çözümleri geliştiriyor. Sensör çözümleri doğal olarak yoğun veri akışı sağlıyor. Bu yolla yeni iş fırsatları çıkıyor. Örneğin bir otomotiv üreticisi araç sensörlerinden alıp analiz ettiği verileri sigorta sağlayıcıları ile paylaşarak yeni ve avantajlı sigorta paketleri geliştirebiliyor.

Benzer şekilde Denso şirketi de ilk iş alanı olan oto yedek parça işinden elde ettiği birikim sayesinde portföyüne aldığı ürün ve servislerin yardımıyla artık nesnelerin interneti üzerinden bağlantılı araçlara çözümler üretiyor. Denso tarafından üretilen dijital platform taşıtları bulut ağına bağlayarak yeni servisler sağlıyor. Platform ile gerçek şehir ortamı simülasyonu yapılarak trafik akışı sanal ortamda inceleniyor, toplanan veriler analiz edilerek trafik yoğunluğu tahmin ediliyor. Toplanan bu veriler aynı zamanda servis sağlayıcılar, kamu kurumları ve onarım merkezleri tarafından da kullanılıyor. Bu yolla veriler analiz edilerek bulut üzerinden taşıtlar güvenli ortamda kontrol ediliyor. Gerekli görüldüğünde taşıtlar doğru servislerle eşleştiriliyor. Böylece servis bakım süreleri ve maliyeti azalıyor.

Taşıt sensörleri aynı zamanda uzun yol taşımacılığında kullanılan kamyonlara da uygulanıyor. Aurora şirketi bu amaçla kamyonlara ve otomobillere entegre edilen otonom sürüş teknolojisini geliştiriyor. Şirketin teknoloji platformunda yer alan sensörler ortamı algılıyor, yazılımlar ortam içindeki güvenli güzergahı belirliyor ve taşıt bilgisayarı bunu taşıta entegre ediyor. Aurora tarafından farklı tipte yüksek çözünürlüklü sensörlü kameralar, 4 boyutlu imaj radarı ve Lidar teknolojisi ile kamyonların yüksek hızda çok daha güvenli seyir yapması sağlanıyor. Şirket bu teknolojinin lisansını sürücüsüz taşıt filolarıyla paylaşarak verilerin işlenmesini ve değerlendirilmesini sağlıyor.

Önemli otomotiv markalarından General Motors ilk kez 1996 yılında bağlantılı taşıt verilerini Onstar ismini verdiği yan ürünüyle toplamaya başladı. Bu yan ürün taşıt sürücüsünün davranışlarına ait verileri topladı. 2021 yılında GM, 47 ülkenin yollarındaki 20 milyon taşıtın verilerini topladığını, bu verilerin yeni fırsatlar sağladığını açıkladı. Bu fırsatlar özellikle sigorta şirketlerini yakından ilgilendirdi. Öyle ki Onstar sigortasına sahip taşıtlar daha ucuz sigorta maliyetine sahip olmaya başladılar. Bu sigorta paketinin 2 Milyar $ sigorta geliri getirmesi bekleniyor.

Sonuç olarak otonom sürüş dönemine yaklaşırken bağlantılı taşıtlar bizlere güvenli sürüşle birlikte daha ucuz bakım ve sigorta maliyeti avantajı sunuyor.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...
  • GLOBAL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2023 PERFORMANSI VE 2024 ÖNGÖRÜLERİ

    19 Aralık 2023 ANA MANŞET, Köşe Yazıları

    Merhabalar, 2023 yılını bitirmek üzereyiz. 3 yıla yakın süren Covid 19 salgınından sonra çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile sarsılan otomotiv dünyası 2023 yılında ciddi bir toparlanma içine girdi. Üretim bantları durmadan çalışıyor ve yıl sonunda 90 milyonu aşacak taşıt üretimine ve satışına ulaşılacak. Yıl içinde en büyük satış artışını tahmin edeceğiniz gibi bataryadan elektrikli (BEV) ve şarj edilen hibrit (PHEV) taşıtlarda gördük. Dünyanın en büyük otomotiv üretimine ve pazarına sahip Çin’de ilk 11 ay içi...
  • MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Merhabalar, Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım. Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu. Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olaca...
  • OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve siber tehditler konuları ele alındı. Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği siber tehditler ve korunma yolları ile ilgili konuları üzerinde bilgiler vereceğiz. Dünyanın en büyük ilk 10 endüstrisi arasında yer almakta olan otomotiv endüstrisi, 2023 yılında da hız kesmeden büyümeye devam etmektedir.  COVID-19 salgını, ABD ve Çin arasında yaşanan politik ekonomik gerginlikler ile beraber, Rusya ile Ukrayna arasında pat...