logo

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

Salih Sami Atılgan

Salih Sami Atılgan
salihsamiatilgan@yedpahaber.com
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve siber tehditler konuları ele alındı. Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği siber tehditler ve korunma yolları ile ilgili konuları üzerinde bilgiler vereceğiz.

Dünyanın en büyük ilk 10 endüstrisi arasında yer almakta olan otomotiv endüstrisi, 2023 yılında da hız kesmeden büyümeye devam etmektedir.  COVID-19 salgını, ABD ve Çin arasında yaşanan politik ekonomik gerginlikler ile beraber, Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş, otomotiv endüstrisinde etkilemiştir. 2022 yılında ise çip krizi ve tedarik problemlerinin yarattığı etkiler olabildiğince aşılarak üretimin artmasına yönelik çalışmalar sürdürülmüştür.2023 Ötelenmiş ve öne çekilmiş talebi karşılanmada zorluklar olsa da üretim ve satış adetlerin de rekor sayılabilecek seviyede gerçekleşmektedir.

Artan teknolojik yenilikler ile uyumlu bir şekilde ilerleyen sektörlerin başında otomotiv sektörü gelmektedir. Küresel sürdürülebilirlik kapsamında hükümetlerin kendilerine koydukları karbon emisyon oranlarını azaltmaya yönelik hedefler bağlamında, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının net sıfır olması hedefi gibi, attıkları adımlarda, otomotiv endüstrisinde dijitalleşmenin hızla artmasına katkıda bulunmuştur. Karbondioksit salınımın azaltılması amacıyla elektrikli araçların üretimine geçilmesi ile beraber, bilhassa dijitalleşmeyi benimseyerek modern teknoloji ile üretim yapan Tesla vb. gibi markalar hali hazırda gündemde olan elektrikli araçlara olan ilginin gittikçe artmasına vesile olmuştur.

Otomotiv sektöründeki trendlerin başında, elektrifikasyon ve otomasyon gelmektedir. Bu nedenle son zamanlarda otomotiv endüstrisindeki yatırımlar, elektrikli araç üretimi ve batarya teknolojileri üzerine yoğunlaşmıştır. Artık insan el becerisine dayanan üretimin geride bırakılması ve robotlar ile dijitalleşmiş seri üretime geçilmesi nedeniyle otomotiv firmalarının en son teknolojik gelişmeleri takip ederek üretimde meydana gelen yenilikleri benimsemesi onlar için büyük bir önem arz etmektedir. Gelişmekte olan teknoloji ile beraber dijitalleşme artık üretim sürecinden satış sürecine kadar her alanda etkili olmaya başlamıştır. Hızla gelişmeye entegre olan otomotiv endüstrisi, yeni süreçleri benimserken sektöre yapay zekayı da entegre etmeye başlamıştır.

Universal Robots tarafından yaklaşık 10 yıl önce icat edilen iş birlikçi robotlar üretime daha çok entegre olmakta ve üretimde dijitalleşmeyi daha da güçlendirmektedir. Nesnelerin interneti sayesinde günlük hayatta kullanılan nesnelerin, internet aracılığıyla diğer nesneler ile veri alışverişi yapabilmesi sağlanmaktadır. Böylelikle nesneler senkronize şekilde çalışmaktadır. Bu teknolojiyi benimseyen otomotiv üreticileri, topladıkları veriler ile tasarruf, verimlilik ve kalite sağlayabilmektedir. Dünyada hem yerel hem de küresel pazarda rekabetçi olarak kalabilmek için birçok otomotiv firması Dijitalleşmenin artması ve pandemi dönemi ile beraber otomobillerin çevrimiçi ortamda satışının gerçekleşmesi olağan bir durum haline gelmiştir. Dijitalleşmenin otomotiv endüstrisinde etkisini artırması ile beraber otonom araçların kullanımının artması her ne kadar birçok yönden avantaj sağlasa da bazı dezavantajları da beraberinde getirmiştir. Siber tehditler bu dezavantajların arasında yer almaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda global bir otomotiv markasının sahip olduğu platformlardan müşteri bilgilerinin açığa çıkarak kimlik bilgisi doldurma saldırısına uğramıştır. Bu saldırı ile müşterilere ait kişisel bilgiler saldırganların eline geçmiştir. Kimlik bilgisi doldurma saldırılarının yanı sıra araç motorlarına uzaktan müdahale edilmesi ve yakın mesafeden araçların kilidinin açılması vb. gibi birçok siber tehdit tehlikesi de bulunmaktadır. 2024 yılına kadar gerçekleşecek siber tehditlerin 500 milyar dolar civarında zarara yol açabileceği öngörülmektedir. Tesla firması gibi insan müdahalesi bulunmadan otomatik pilot sayesinde sürüş hizmeti sunan firmalar için araç motorlarına uzaktan müdahale edilmesinin yanı sıra, artık parmak izi veya teknolojik araçlar sayesinde araçların kilidinin açılması da müşteriler için endişe verici bir durumdur.

Türkiye’de hali hazırda TOGG, Karsan, Anadolu Isuzu ve Ford Otosan elektrikli araç üreticisi olarak yer almaktadır. Batarya elektrikli araç üretmek için kurulmuş olan TOGG, araç gücünü iyon pillerden almaktadır. Böylelikle kullanım esnasında 0 emisyon salınımı gerçekleştirmektedir. Dijitalleşme ile satış kanalları da değişmektedir. TOGG, tüm satış modelini internetten yürüteceğini açıklamıştır. Bununla beraber Türkiye’de internetten satış uygulamalarının yaygınlaşması beklenmektedir.

Tüm dünyayı etkilemiş olan tedarik zinciri sorunları araba üreticilerinin stratejilerini değiştirmesine sebep olmuştur.  Üreticilerin dijitalleşmeyi daha çok benimsemesi ile beraber birçok kolaylık elektrikli araçlara entegre olmuştur.  2022’de dünya çapında 10 milyondan fazla elektrikli otomobilin satıldığını 2023’te satışların %35 artarak 14 milyona ulaşması beklentisine sebep olduğunu açıklanmıştır. Elektrikli otomobillerin 2020’deki Pazar payı %4 iken bu oran 2022’de yüzde 14’e yükselmiştir. IEA’nın 2023 yılı için beklentisi ise bu yüzdenin 18’e çıkacağıdır.

Günümüzde dünya çapındaki tüm elektrikli otomobillerin yarısı Çin’de bulunmaktadır. Çin’i Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir.

Sağlık ve huzur içinde hayırlı, bol kazançlı çalışmalar temenni ediyorum.

Salih Sami Atılgan

YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...
  • GLOBAL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2023 PERFORMANSI VE 2024 ÖNGÖRÜLERİ

    19 Aralık 2023 ANA MANŞET, Köşe Yazıları

    Merhabalar, 2023 yılını bitirmek üzereyiz. 3 yıla yakın süren Covid 19 salgınından sonra çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile sarsılan otomotiv dünyası 2023 yılında ciddi bir toparlanma içine girdi. Üretim bantları durmadan çalışıyor ve yıl sonunda 90 milyonu aşacak taşıt üretimine ve satışına ulaşılacak. Yıl içinde en büyük satış artışını tahmin edeceğiniz gibi bataryadan elektrikli (BEV) ve şarj edilen hibrit (PHEV) taşıtlarda gördük. Dünyanın en büyük otomotiv üretimine ve pazarına sahip Çin’de ilk 11 ay içi...
  • MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Merhabalar, Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım. Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu. Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olaca...
  • YEDPA İÇİN ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALAR İLE ŞARTLARI DAHA İYİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

    31 Mayıs 2023 Köşe Yazıları

    Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; YEDPA 2023 döneminde yapılması planlanan çalışmalar ve 2022 yılı içerisinde tamamlanan çalışmaların önemli konularını değerlendireceğiz. YEDPA içerisinde faaliyet yürüten firmaların, günlük çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. 2 No’lu parseldeki imar çalışmaları: YEDPA’nın talep ve sorunlarını içeren bir rapor hazırlanarak İBB ve Ataşehir Belediyesi’ne sunulmuştur. Talebimiz neticesinde görüşülmüş, özelikle yeni imar plan ç...