logo

ÇEVRECİ ULAŞIMDA HOLLANDA ÖRNEĞİ

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
ÇEVRECİ ULAŞIMDA HOLLANDA ÖRNEĞİ

Merhabalar,

Bugün sizlere kısa ama önemli bir çevre araştırma raporundan söz edeceğim.

Positive.news tarafından verilen bilgiye göre Hollanda’lıların ulaşım alışkanlıkları dünya Co2 emisyonu değerlerini ciddi oranda aşağıya çekmeyi başaracak görünüyor.

Hollanda’lıların ulaşım alışkanlıkları hakkında hepimizin az ya da çok fikri vardır. Bisiklet kullanmayı çok severler. Geçen yıl sonunda Hollanda’ya gittiğimde bize rehberlik eden arkadaşımız çok önemli bir uyarı yapmıştı. Bizlere; trafikte önceliği daima bisikletlilere vermemizi, çünkü Hindistan’da inekler nasıl kutsal algılanıyorsa, Hollanda’da da bisikletlilerin öyle algılandığını metafor yapar gibi söylemişti.

Hollanda dışındaki ülkeler de bisikletli ulaşıma böyle ağırlık verseler acaba ne olur? Güney Danimarka Üniversitesi bu konuyu enine boyuna araştırmış. 25 Ağustos 2022 tarihinde açıklanan aşağıdaki sonuçlar çok çarpıcı:

Eğer tüm ülkelerde Hollanda gibi bisikletli ulaşım yaygın olsa dünya yılda 686 milyon ton karbondan arındırılıyor. Bu rakama ulaşmak için her gün kişi başına 2,6 km bisikletle ulaşım yeterli oluyor. Yıllık azaltılan karbon miktarı Almanya’nın bir yıllık karbon emisyonuna eşit!

Bu yapılabilir mi? Bilim insanlarına göre kesinlikle yapılabilir. Örneğin İngiltere’de 4 km ye kadar yolculuklar genelde motosiklet ile yapılıyor. Bunun yerine bisiklet kullanmak elbette mümkün.

Üniversitenin araştırması, aynı şekilde Hollanda’nınki gibi bisiklet ulaşımı yapıldığında yılda 620 bin ölümün önlenebileceğini söylüyor. İşine bisikletle gidenler kansere karşı %45, kalp rahatsızlıklarına karşı ise %46 daha az risk taşıyor.

Sonuç olarak, mikro mobilite diye adlandırılan 5 km altı kısa mesafe yolculuklarda bisiklet tercihi sağlığımız ve dünyanın karbondan arındırılması için son derece önemli.

Ülkemizde İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri bisiklet paylaşımı sistemi kurdular ve insanları teşvik ediyorlar. Ancak fiziki altyapı imkanları ve yasal yapı bisiklet kullanımını destekler şekilde maalesef gelişmiyor. Bu konu topyekun bir iş birliği ve koordinasyon sorunu olduğu için merkezi yönetimin de yasa destekli etkin koordinasyonuna gerek duyuyor. Umarız Hollanda örneği bizlere de ilham verir.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul'da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul'un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye'de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni tren...
  • OTOMOTİV LİDERLERİNİN DE YAPMAMASI GEREKEN BEŞ HATA

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Dijital dergiler içinde bulunan monday.com her bir iş lideri için bazı öğütler derlemişti. Otomotivde yılın ikinci yarısını düşününce bu öğütleri sizlerle paylaşmadan duramadım doğrusu. Profesyonel yaşamımızda zaman zaman karşılaşırız. Yakınlarımızda kendi ekiplerini bir şekilde olumsuz etkileyerek performansını düşüren iş liderleri eksik olmaz. İşin zor yanı ise, bu tür insanları kısa sürede ortaya çıkarmak olur. Çünkü çalışanlar genelde iş liderleri hakkında konuşmaktan çekinir. Dolayısıyla, istemeyerek te olsa böyle sorunlu iş...
  • YAPAY ZEKA İSTİHDAMI NASIL ETKİLİYOR?

    09 Mayıs 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Bu yazımda size yapay zekanın otomotiv başta olmak üzere belli başlı sektörlerde istihdamı nasıl etkilediğini kısaca aktaracağım. Gelişmiş ülkeler içinde özellikle ABD içinde yapay zeka profesyonellerinin istihdamında önemli artış görülüyor ve bu sürpriz değil. İşe alımlarda adaylara yeteneklerine göre büyük rakamlarla performans primi de öneriliyor. Pandemi öncesi IT sektörü yoğun işe alım yapmışken pandemi ile birlikte bu sefer işten çıkarmalar görmüştük. Ancak yapay zeka teknolojisi alanında işe alımlar devam etti. Maryl...
  • DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜ AUTOMECHANİKA İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

    08 Mayıs 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, bu ayki sayımızda otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve YEDPA açısından büyük önem arz eden konuları değerlendireceğiz. YEDPA, 2024 döneminde yapılması planlanan çalışmaların başında YEDPA içerisinde faaliyet yürüten firmaların günlük çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalarına devam etmektedir. 2 No.’lu parseldeki imar çalışmaları: YEDPA’nın talep ve sorunlarını içeren bir rapor hazırlanarak İBB ve Ataşehir Belediyesi’ne sunulmuştur. Talebimiz neticesinde görüşülmüş, özelikle yeni imar plan ç...