logo

MİLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Salih Sami Atılgan

Salih Sami Atılgan
salihsamiatilgan@yedpahaber.com
MİLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Ülkemiz büyük bir imtihan veriyor. Türkiye’nin Kahramanmaraş şehrinde meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen şiddetli deprem sonucu can kaybı ve yıkım olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrendik. YEDPA tarafından organize edilen ve YEDPA esnaflarımızın özveri ile katkıda bulunduğu, ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardım TIR’ı hazırlanıp yola çıktı. Bu büyük felaketin yaralarını hep birlikte saracağız, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz.

Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; 2022 yılında yaptığımız çalışmaları ve sektörümüzde yaşanan gelişmeleri değerlendireceğiz.

2022 yıllı Türkiye ekonomisine baktığımızda artan maliyetler, enflasyon, döviz kurunun baskılandığı, enerjinin ardından %100’e yakın artan işçilik maliyetleri sektörümüz ve ekonomimiz açısından olumsuz yönde etkilese de ticaret merkezimiz, oto yedek parça konusunda önemli bir üs olama yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ticaret merkezimizin ticaret hacmi Oto yedek parça dağıtımında Edirne’den Kars’a uzanıyor. YEDPA Ticaret Merkezi, izlediği yenilikçi ve çözüm odaklı politikalarla sadece kendi sektöründe değil, farklı birçok sektöre de ilham veriyor. YEDPA olarak otomotiv sektöründe satış sonrası faaliyetler olarak adlandıracağımız, yedek parça ve servis sektörünün en önemli paydaşı ve öncüsüdür.

YEDPA için hayati öneme sahip olan mülkiyet sorununu 2019 yılında çözerek ortaklarımızı tapularına kavuşturduk.  YEDPA çalışmaları ile ilgilide imar ıslah problemini Ataşehir Belediyesi ile birlikte çözüyoruz, YEDPA’lı dostlar YEDPA’da işyeri tapuları kadar önem arz edecek önemli bir konu olan YEDPA arsamızda çok önemli bir aşamaya geldik Ataşehir Belediyesi’nin bölgemizde yapmakta olduğu imar ıslah çalışmalarında aktif rol alarak sürece katkı sağladık. Çözümün en önemli parçası olduk. Süreç YEDPA üzerinden işletildi. YEDPA sadece bir işyeri topluluğu değil yatırımcılar için de cazip bir yatırım merkezidir 2. etap projelerinin devamında YEDPA lojistik merkezini hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

YEDPA Ticaret Merkezi, yakın zamanda örnek projelerinden birine daha imza atarak. YEDPA Ticaret Merkezi, çevre dostu projesiyle Güneş Enerjisi Santrali yatırımını 2021 yılında devreye alarak YEDPA Ticaret Merkezi’nin ortak kullanım alanlarının enerji ihtiyacının tamamını karşılayacak Sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle hayata geçirerek GES (Güneş Enerjisi Santrali) yatırımıyla birçok sanayi kurum, kuruluş ve ticaret merkezine örnek ve öncü olduk.

YEDPA’ya Automechanika istanbul 2022’de büyük ilgi

YEDPA Ticaret merkezinin resmi destekçi ve katılımcı olarak yer aldığı fuarda birçok YEDPA firmamız yer aldı. Ticaret merkezimizin tanıtımında büyük katkı sağlayan fuarda standımıza olan ilgiden memnuniyet duyduk.

YEDPA yönlendirme tabelaları yapıldı

YEDPA ticaret merkezi ve İstanbul büyükşehir belediyesi görüşmeleri neticesinde YEDPA’ya ulaşımı kolaylaştırmak için başta YEDPA çevresi olmak üzere Ataşehir, Samandıra, Sultanbeyli, Ümraniye istikametlerinden gelecek olan araçların ulaşımını kolaylaştırmak için yön tabelaları yapıldı. İstanbul büyükşehir belediyesinin sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ederiz.

YEDPA yetenekli iş insanları ile konser verdi.

YEDPA ticaret merkezi Müzik etkinliğine ev sahipliği yaptı. YEDPA’da iş insanları Türk sanat musiki korosu oluşturarak, hünerlerini gösterdi. Yönetim kurulu üyeleri ve YEDPA esnafları ve aileleri katılım gösterirken. Konsere katılan seyircilere Sanat musiki ziyafeti verildi. Bu tür aktivitelerin çoğalmasından dolayı memnunuz, elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.

YEDPA, İTO iş birliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz

YEDPA İTO’da önemli bir yerde bulunmak zorunda olduğunu YEDPA-İTO iş birliğinin YEDPA ve sektörümüz açısından büyük önem arz etmektedir.  YEDPA olarak kamu ve temsil edildiğimiz İTO gibi kurumlar nezdinde yapmış olduğumuz çalışmalarda oto yedek parça ile ilgili meslek kriterlerinin belirlenmesi ve mesleki elaman yetiştirilmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Sektör bileşenlerini kapsayıcı bir yaklaşımla sektörün bütününe hizmet edecek bir hedef belirlediklerini kaydeden YEDPA ve satış sonrası en büyük federasyonu TOBFED ile birlikte ağırlıklı olarak oto sanayi site işletmeleri, esnafları, kurumsal servisler, yıkama, lastik, akü, cam vb. sektördeki alt bileşenler, geri dönüşüm grupları, gemi sanayimize hizmet veren işletmeler gibi tüm sektör temsilcilerinin yer aldığı oldukça kapsayıcı güçlü bir yapıya sahibiz. Bu konularda kamusal görevler de ifa eden, oldukça geniş imkanlara sahip İTO ile iş birliği ile sektörümüzün sesi olmayı hedefliyoruz, sektörde hizmet sunan, temsil seviyesi yüksek, kendi alanlarında başarılı kadrolarımızla sektörümüze hizmet etme gayretinde olacağız. İş dünyasının ve tüm meslektaşlarımızın bize verdiği verdikleri  destek ve bizi bu göreve layık görmelerinden onur duyduk.

YEDPA Yönetim kurulu adına ve İTO yönetim kurulu adına sektörümüzü Dünya otomotiv konferansı, Automechanika Dubai gibi fuar ve çeşitli sektör temsilcileri bir araya gelerek birçok önemli platformlarda temsil ettik.

Otomotiv sektörü en önemli değişimleri yaşıyor, bir süreçten geçiyor ve bizler de bu değişimin şahitleriyiz. Sektörün içerisinde hem yurtiçi hem yurtdışındaki birçok değişimi daha yakından takip ediyor, daha iyi görüyor ve tecrübe ediyoruz. Otomotiv sektörü tamamı ile dönüşüm hazırlığında; bir makinadan bilişim ve elektronik ağırlıklı mekanik robotlara dönüşen bir süreç yaşıyoruz. Birkaç yıl önce filmlerde gördüğümüz araçlar hayatımıza giriyor, hatta artık normalleşiyor. Otomotiv sektörü Türkiye açısından hayati öneme sahip lokomotif bir sektör. Avrupa’ya benzer entegre çalışmalar yürütme gayretinde olmalıyız.

Yeni dönem anlayışının zorunlu bir sonucu olarak gerek dış ticarette gerekse tüketicilerin kaliteli mala en ucuz şekilde ulaşması bakımından her türlü maliyet unsuru, özellikle de zaman maliyeti, rekabet bakımından önemli hale gelmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, görülmüştür ki, uluslararası ve ulusal ticaretin sürdürülebilmesi adına hayati önemini bir kez daha göstermiştir. Dünya ekonomisinde söz sahibi olabilir hale gelmemiz de olasıdır. YEDPA’daki işletmelerimiz ve çalışanlarımızın bu dönüşümden geri kalmayacağını umut ediyorum.

Buruk başladığımız bu yılın birlik ve beraberliğimizin ön planda olduğu sağlıklı bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum.

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...
  • GLOBAL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2023 PERFORMANSI VE 2024 ÖNGÖRÜLERİ

    19 Aralık 2023 ANA MANŞET, Köşe Yazıları

    Merhabalar, 2023 yılını bitirmek üzereyiz. 3 yıla yakın süren Covid 19 salgınından sonra çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile sarsılan otomotiv dünyası 2023 yılında ciddi bir toparlanma içine girdi. Üretim bantları durmadan çalışıyor ve yıl sonunda 90 milyonu aşacak taşıt üretimine ve satışına ulaşılacak. Yıl içinde en büyük satış artışını tahmin edeceğiniz gibi bataryadan elektrikli (BEV) ve şarj edilen hibrit (PHEV) taşıtlarda gördük. Dünyanın en büyük otomotiv üretimine ve pazarına sahip Çin’de ilk 11 ay içi...
  • MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Merhabalar, Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım. Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu. Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olaca...
  • OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve siber tehditler konuları ele alındı. Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği siber tehditler ve korunma yolları ile ilgili konuları üzerinde bilgiler vereceğiz. Dünyanın en büyük ilk 10 endüstrisi arasında yer almakta olan otomotiv endüstrisi, 2023 yılında da hız kesmeden büyümeye devam etmektedir.  COVID-19 salgını, ABD ve Çin arasında yaşanan politik ekonomik gerginlikler ile beraber, Rusya ile Ukrayna arasında pat...