logo

MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

M. İbrahim Aybar

M. İbrahim Aybar
ibrahimaybar@yedpahaber.com
MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

Merhabalar,

Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım.

Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu.

Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olacağı ortaya çıkıyor.

Otomobil paylaşım pazarında yer alan kullanıcı sayısının 2027 sonunda 63,15 milyona çıkacağı belirtiliyor. Buna göre kullanıcı penetrasyonu her yıl %0,7 ile %0,8 arası artacak.

Kullanıcı başına sağlanan gelirin 237,5 $ olduğu hesaplanıyor.

2027 sonunda otomobil paylaşımından elde edilecek gelirin %94 ünün on-line satışlardan geleceği öngörülüyor.

Bu yıl yani 2023 yılı itibariyle otomobil paylaşımında en yüksek gelir elde edilecek ülke 2,888 milyar $ ile ABD olacak.

Mobilite paylaşımının iki temel bileşeni var: Sürüş paylaşımı ve taşıt paylaşımı. Her iki bileşen, müşterilerine farklı şekilde mobilite çözümleri sunuyor.

Özellikle şehir yaşamının olduğu ekosistem içinde sürüş paylaşım pazarı mobilitenin geleceği için önemli fırsatlar ortaya koyuyor. Bu pazarı karakterize eden özellikler yüksek esneklik oranı, düşük maliyet ve kısa ya da orta mesafede seyir imkanı olarak verilebilir. Ek olarak bağlantılı servislerin gelişmesi global pazarlarda oldukça yüksek dijitalleşmeyi sağladı. Bu sayede web tabanlı paylaşım uygulamalarını akıllı telefonlarımıza kolayca indirebiliyor ve kullanıyoruz. Böylece kullanıcılar karmaşık yöntemler içinde zaman kaybetmeden kolay dijital uygulamalar sayesinde oldukça kısa sürede işlem yapabiliyorlar.

Diğer yandan taşıt paylaşım pazarı klasik mobilite servislerini de kapsıyor. Bu servisler hemen her ülkede bulunabiliyor. Bu servislerin yerine göre işletme merkezleri ve fiziki altyapıları oluyor. Ayrıca kamu yönetimleriyle ilişki içinde olmaları gerekiyor. Sürüş paylaşım pazarına kıyasla her bir kullanımda daha fazla insanın taşınmasını verimli şekilde sağlıyorlar.

Mobilitenin geleceğini sorguladığımızda; çevreyi korumak adına mobilite paylaşımının önemli rol oynadığını görüyoruz. Toplumların çevre duyarlılığının artmasıyla mobilite paylaşımının çok daha popüler olması ve bazı ülkelerde önümüzdeki 5 yıl içinde %80 büyümesi söz konusu. Hatta daha öteye gidersek, otonom sürüş çağına tamamen girdiğimizde kullanacağımız taşıt kalmayacak. Sadece yolcusu olacağımız sürücüsüz ve bağlantılı taşıtları sahiplenmenin gereği kalmayacak ve taşıt paylaşımı tek alternatifimiz olacak. Şehir planları ona göre yapılacak, yollar dijitalleşecek ve binalarda otoparklar kalmayacak. O zaman şimdiden bu geleceğe hazırlanmamız gerekmiyor mu?

 

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...
  • GLOBAL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2023 PERFORMANSI VE 2024 ÖNGÖRÜLERİ

    19 Aralık 2023 ANA MANŞET, Köşe Yazıları

    Merhabalar, 2023 yılını bitirmek üzereyiz. 3 yıla yakın süren Covid 19 salgınından sonra çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile sarsılan otomotiv dünyası 2023 yılında ciddi bir toparlanma içine girdi. Üretim bantları durmadan çalışıyor ve yıl sonunda 90 milyonu aşacak taşıt üretimine ve satışına ulaşılacak. Yıl içinde en büyük satış artışını tahmin edeceğiniz gibi bataryadan elektrikli (BEV) ve şarj edilen hibrit (PHEV) taşıtlarda gördük. Dünyanın en büyük otomotiv üretimine ve pazarına sahip Çin’de ilk 11 ay içi...
  • MOBİLİTE PAYLAŞIMI ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE NASIL GELİŞECEK?

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Merhabalar, Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım. Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu. Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olaca...
  • OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

    17 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve siber tehditler konuları ele alındı. Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği siber tehditler ve korunma yolları ile ilgili konuları üzerinde bilgiler vereceğiz. Dünyanın en büyük ilk 10 endüstrisi arasında yer almakta olan otomotiv endüstrisi, 2023 yılında da hız kesmeden büyümeye devam etmektedir.  COVID-19 salgını, ABD ve Çin arasında yaşanan politik ekonomik gerginlikler ile beraber, Rusya ile Ukrayna arasında pat...