Son Dakika
YEDPA söyleşileri Kasım ayı konuğumuz İbrahim Aybar oldu. Renault MAİS Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Aybar’ın konuk olarak katıldığı söyleşimiz YEDPA Konferans Salonunda YEDPA yönetim kurulu başkanımız Salih Sami Atılgan moderatörlüğünde gerçekleşti.
İbrahim Aybar, Otomotivde Trendler Elektrikli Araçlar, Otonom Araçlar ve Mobilite hakkında Türkiye’de dünden bugüne otomotiv sektöründeki gelişmeler ve günümüzde otomotiv sektörü hakkında çok değerli bilgiler paylaştı. Aybar; 1980’li yılarda otomotiv sektöründe uluslararası bir şirkette çalıştıktan sonra teknolojiyi Türkiye’ye getirme adına eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından görevlendirildiğini, Türkiye’de birçok çalışma yaparak Türkiye otomotiv sektörü tanışmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyduğunu belirti.
Aybar, Otomotiv sektöründe önemli görevlerimden bir tanesi de Oyak Gurubu’nda Renault elektrikli otomobiller üzerine oldu. 2009 yılında marka olarak Renault Fluence marka otomobilin Türkiye’de üretilme serüveni başladı ve bunun elektrikli olması gündemdeydi. Frankfurt Fuarı’nda özellikle iki bakanımızı davet ederek otomobilin Türkiye’de üretilmesinde Renault yönetimini ikna ederek Renault Fluence elektrikli motorun ve otomobillerin Türkiye’de üretilmesine vesile olduk.
Otomotiv Endüstrisi ve Önümüzdeki Dönem Üretim ve Tedarik Etkileri
Aybar, özelikle Pandemi dönemi ile birlikte otomotiv sektöründe sıkıntılı bir süreç yaşanmaya başladı. Özelikle fabrikaların çalışamaması, çip krizi ve araç bulamama gibi zorluklar yaşamaktayız. Pandemiden dolayı yaşanan zorluklar gibi etkenleri de eklersek 2023 yılına kadar sıkıntılarımız devam edecek gibi gözüküyor.
Türkiye En İyi En Kaliteli Araç Üretenlerin Başında
Aybar, yerli otomobilimiz TOOG hakkında yaptığı değerlendirmelerde, özelikle Türkiye’nin araç üretiminde çok iyi bir seviyede olduğunu Renault’un dünyadaki en iyi fabrikası Türkiye’de, Toyota fabrikası Adapazarı fabrikası dünyadaki en iyi fabrikalardan, Hundai ve Ford Otosan fabrikaları gene dünyanın sayılı fabrikaları arasında ve Ford Türkiye fabrikası Avrupa’nın en stratejik fabrikası. Dolayısıyla Türkiye otomotiv üretiminde çalışanıyla, mühendisi ile dünyanın en kaliteli otomobilini üretebilecek dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır ama ürettiğimizi satabilmek konusuna gelirsek onu düşünmemiz lazım. Pazar payımız, satış ve maliyet konusunda dikkat edilmesi gereken bir konu. TOOG üretimi için alt yapı çalışmaları fabrika üretim gibi ciddi maliyetler söz konusu olduğunu, bunu karşılayabilmesi için sadece kamu ve iç pazarın yeterli olmayacağını dış pazarda da istenilen satış seviyelerine ulaşması gerektiğini belirten Aybar, istenilen çıkışı sağlayacağını ümit etiğini belirti.
Dünya Otomotiv Endüstrisi Ekonomik Büyüklüğü
Dünya ve Türkiye pazarı hakkında değerlendirmelerde bulanan İbrahim Aybar, otomotiv sektörünün dünyada lokomotif sektör olarak dünyanın en büyük sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Aybar, sektörün katma değer bazında dünyanın en büyük 6. ülke ekonomisine eşdeğer olduğunu belirtti. Aybar, dünyadaki otomobil seçiminde tercihlerin nasıl değiştiğini sektördeki son veriler ile paylaştı. Özelikle 27 AB ülkesinde 2035 yılından itibaren fosil yakıtlı taşıtların satışlarını yasaklayacağını, İngiltere 2030 yılından itibaren ve ABD 2030 yıllında araçların % 50’sini elektrik araçlara geçirmeyi hedefleyerek ciddi yatırımlar ve bütçeler ayırdığını belirterek otomotiv endüstrisinde 10 yıl içerisinde elektrikli motor ve benzeri daha çevreci araçlara yönelim olacağını belirtti. İbrahim Aybar, Otomotivde Trendler Elektrikli Araçlar, Otonom Araçlar ve Mobilite konularında sektörün geleceğine yönelik önemli bilgiler verdi.
Toplantı sonunda İbrahim Aybar’ın yazmış olduğu Paylaşım Ekonomisi kitabı katılımcılara dağıtıldı.
BENZER HABERLER