logo

OTOMOTİVDE “6 AY 6 BİN KİLOMETRE” KISITLAMASI UZATILDI

OTOMOTİVDE “6 AY 6 BİN KİLOMETRE” KISITLAMASI UZATILDI

Otomotiv sektöründe “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024’e kadar 6 ay uzatıldı.

Otomobil fiyatlarında fahiş artış gerekçesiyle, sıfır araçların 6 ay ve 6 bin km’den önce satışını yasaklayan düzenlemenin süresi 2024 yılına kadar uzatıldı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, otomotiv alım satımındaki stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele için ilave tedbirler alınmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Buna göre, 6 ay ve 6 bin km kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin süresi 1 ocak 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar “6 ay-6 bin kilometre” kısıtlama düzenlemesi kapsamında, düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacak.

İnternet ortamında verilen ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacak. Bakanlık pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere bugüne kadar 35 milyon 110 bin lira idari para cezası uyguladı.

Ceza toplamı 75 milyon lirayı aştı

Stokçuluk uygulamaları kapsamında, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye toplam 8 Milyon 292 Bin 360 TL, geçtiğimiz mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulandı.

Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye toplam 49 Milyon 44 Bin 600 TL idari para cezası uygulandı.

İlave olarak, idari para cezası uygulanan 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edildi. Böylece, stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 Milyon 171 Bin 360 TL idari para cezası uygulanmış oldu.

Bakanlık açıklamasında yeni tedbirlerin, otomotiv sektörünün yetkili kuruluşları olan otomotiv üretici ve distribütörleri, yetkili bayiler ve oto galeri temsilcileri ile görüşülerek alındığı bildirildi.

BAKANLIK YATIRIM TALEBİNİN FARKINDA

Görüşmelerde öne çıkan konulardan biri otomobilin yatırım aracı olarak görülmesi ve alınır alınmaz ikinci el ilan sitelerinde liste fiyatının üzerinde rakamlarla satışa konulması oldu. İkinci el araç sektörü temsilcileri toplantıda, ‘6 ay ve 6 bin km’ şartının sadece işletmeler için geçerli olmasının kayıtdışılığı artırdığını ve otomobili yatırım aracı olarak gören bireyler üzerinden fiyatların artmaya devam ettiğini bildirdi.

Bakanlık yetkilileri ise yatırım amaçlı talebin farkında olduklarını, piyasa bozucu hareketleri engelemek için şahısları da kapsayacak düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Toplantının pozitif bir havada geçtiğini belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“İkinci el araç satıcıları olarak bireysel ticaretin sektörü olumsuz etkilediğini, fiyatlardaki spekülatif artışın şirketlerden ziyade otomobili yatırım aracı olarak gören şahıslar nedeniyle yaşandığını aktardık. Sayın Bakan, rakamların arzdaki sorundan çok talep fazlası olduğunu gösterdiğini ve yatırım amaçlı alımların farkında olduklarını iletti. Yakında spekülatif fiyatların önüne geçmek için bireyleri de kapsaması beklenen yeni bir düzenleme gelecek. Bu noktada, ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ şartının şahıslar için de geçerli olması ve ilan sitelerine herkesin istediği gibi fiyat yazamamasına yönelik adımları bekliyoruz. Diğer yandan, yetki belgesi temininde yaşanan sorunlar, kayıt dışı ticaretin engellenmesi ve yönetmelik üzerindeki uyuşmazlıkların giderilmesi gibi konuları da paylaştık” dedi.

BİREYSEL SATIŞLARA DA SINIRLAMA GETİRİLECEK

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: “Bireysel satışların da bu uygulamaya tabi tutulması sektördeki fırsatçılığın, kayıt dışılığın ve fiyat artışlarının önüne geçmek adına çok önemli bir gelişme; sektörde rahatlama olacak…”

İkinci el otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Eylül ayında yeni bir düzenleme yapılmış; düzenleme kapsamında sıfır araçlar, satın alındıktan sonraki 6 ay içinde ve 6000 km öncesi satılmaması kararı getirilmişti. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre düzenlemenin süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatıldı; bu düzenlemeye bireysel satışlar da dahil edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, şunları söyledi:

“Önceki günlerde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat başkanlığında Bakanlığımızda MASFED, MASFED’e bağlı il derneklerimiz, OYDER, ODMD ve MÜSİAD’ın otomotiv sektör temsilcilerinin katılımıyla çok geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirip tüm paydaşlar olarak otomotiv sektöründe yaşanan sorunları masaya yatırdık. İlk kez tüm yetkili ve ilgililerin katıldığı, böylesine geniş çaplı bir toplantı gerçekleşti; tüm ekibiyle bu meseleye eğilen Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. 6 ay 6000 km kararının motorlu araç satıcılarına mal edilmesinin yanlış olduğunu, asıl bu işi meslek edinmiş, devlete vergi ödemeden ayak üstü alım satım yapan bireylere kısıtlama getirilmesi gerektiğini anlattık. Şu an bu kısıtlamanın bireylere de getirilmiş olması fahiş fiyat artışlarının önüne geçerken, sektörde yaşanan fırsatçılığı, kayıt dışılığı ve devletin vergi kaybını önleyecektir.”

Düzenleme ilk hayata geçirildiğinde bireyleri de kapsamış olsaydı fiyatların bu kadar artmayacağını belirten Erkoç, “ Fiyat artışlarının elbette birçok sebebi var. Pandemi döneminden süregelen çip sorunu sebebiyle üretimin kısıtlı olması, arz talep dengesinde yaşanan sorunlar ve döviz kurunun dalgalı seyri de fiyatların artmasına sebep oluyor. Ancak sektör raporlarına bakıldığında sıfır araç satışlarında bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre motorlu araç satıcılarına kısıtlama getirildiği halde yüzde 70 civarında bir artış var. Çünkü şahıslar araç alıp satmaya, piyasayı haksız bir şekilde yükseltmeye devam ediyor. Ancak söz konusu düzenlemeyle fiyatların yükselmesinin önüne geçilecek, piyasalarda olumlu bir hava esecek. Sayın Bakanımıza ve değerli ekibine bir kez daha teşekkür ediyor; sorunların çözümü noktasında MASFED olarak her zaman elimizi taşın altına koyacağımızı, tüm gayretimizle çalışacağımızı belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaş