logo

İTO’DA, TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK HİZMETLER MESLEK KOMİTESİ TOPLANDI

İTO’DA, TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK HİZMETLER MESLEK KOMİTESİ TOPLANDI

İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi, Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde çalışma toplantısı düzenledi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan’ın başkanlığını yaptığı toplantıya, Meclis ve Komite Üyeleri ile STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Mevzuat değişiklikleri, dijitalleşme süreci, yeşil dönüşüm ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda konuşmasına salondakileri selamlayarak başlayan Salih Sami Atılgan, Lojistik ve Taşımacılık Hizmetleri Sektörü, Çalışma Toplantısı vesilesi ile toplandıklarını ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu adına kendilerini Cemile Sultan Tesisleri’nde konuk etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konuşmasına devam eden Salih Sami Atılgan, “700 bini aşan üye sayısı ile Türkiye’nin ve bölgemizin en büyüğü olan İstanbul Ticaret Odası, 140 yıllık geleneğine yaraşır şekilde, 21. Dönem organlarını oluşturan seçimi geride bıraktı. Yeni ve dinamik bir yönetim kurulu, meclis ve meslek komiteleri ile birlikte üyelerimize, temsil ettiğimiz sektörlere ve ülkemize hizmet edebilmek amacıyla çalışmalara büyük bir hevesle başladık.

Şimdi, Ülkemizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşımak için iş birliği içinde çalışma zamanı. İstanbul Ticaret Odası olarak 21. Dönem seçimlerinin ardından İstanbul ve Türkiye için çalışmaya, üretmeye, yeni hedeflere doğru yürümeye devam edeceğiz. Geçen dönem başlattığımız birçok projeyi tamamlayacak, yeni projelerle iş dünyamıza katkı sunacağız.

Lojistik meslek komitemizin tamamı yeni seçilen arkadaşlardan oluşmaktadır. Bende yeni yönetim kurulu üyesi olarak bu donem göreve başladım. Otomotiv sektöründe İstanbul dışında da farklı illerde araç bayilikleri ve yurtdışında yedek parça depoları olan atılgan grup ortak ve yönetim kurulu üyesiyim, işimiz çok önemli bir kısmı lojistik faaliyetler Oto yedek parça dağıtımının en önemli merkezi YEDPA Ticaret Merkezinizde de yönetim kurulu başkanıyım ayrıca Maltepe üniversitesinde tedarik zinciri lojistik konusunda doktora yapmaktayım.

Meslek komitemiz ismini taşımacılık ve lojistik hizmetlerden alt bir fonksiyon olan taşımacılık ismini kaldırıp kavramsal olarak oldukça kapsayıcı lojistik komitesi olarak devam etmek istedi. TOBB itiraz etmezse o şekilde değişecek. Şunu da ifade edelim ki, odamızın 22 şehir içi yolcu taşımacılığı, 23 yolcu taşımacılığı ve seyahat acenteleri, 75 kargo posta ve depolama komitelerimizde Lojistik faaliyet yapan diğer komitelerimiz bütün bu komitelerinin entegre çalışmaları gerekiyor. 21.Donem hepimize sektörlerimize ülkemiz ekonomisine hayırlı çalışmalara vesile olur inşallah” şeklinde konuştu.

Atılgan, “1980’li yıllardan itibaren yaşanan süreçte, Doğu blokunun dağılması, korumacılık anlayışından uzaklaşılması ve küreselleşme olarak tanımlanan uluslararası ticaretin serbestleştirilmesinin bir sonucu olarak, artan uluslararası ticaretin, ülkeleri ekonomik bakımdan birbirlerine bağlama özelliği yanında, dünyanın farklı bölgelerinde üretilen ürün ve hizmetlerin, başka bölgelerde rekabet edebilir hale getirmiş olmasına tanıklık etmekteyiz.

Uluslararası ticaretin yaygınlaşmasının doğal sonucu olarak, ülkeler kâr maksimizasyonu amacıyla ticareti arttırıcı ekonomi politikaları izlemeye başlamışlar ve bunun sonucu olarak da rekabet üstünlüğü sağlama amacına yönelik olarak, maliyet odaklı yeni tedbirler uygulamaya konulmaya başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Ülkemiz son 10 yıllık periyotta dünyanın 15 ile 20 büyük ekonomisidir

Lojistik sektörünün hizmet sektöründe turizmimden sonra ikinci büyük sektör olduğunu söyleyen Atılgan, “UTİKAD 2020 raporunda payı yüzde 12 ancak lojistik performans endeksi LPI ve küresel rekabet endeksleri, son yıllarda artmakla beraber arzu edilen seviyelerin çok gerisindedir. Ülkemiz sahip olduğu coğrafi avantajlarla bölgesinde lojistik merkez olmayı hak eder bir konumdadır. Çalışmaları devam Trakya bölgesinde kurulması düşünülen uluslararası Gazprom Doğalgaz merkezi bunu açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye en büyük yatırımları ulaşım ve haberleşme sektörüne yapıyor. Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili ve lojistik sektörü açısında oldukça önemli avantajı bir konumdayız. Lojistikçiler olarak bu potansiyeli değerlendirebiliriz. Lojistikçi, Bir işletmenin tüm tedarik zincirinin analizi ve koordinasyonundan sorumludur” dedi.

Salih Sami Atılgan konuşmasına şöyle devam etti:

Lojistik müşteri isteklerini karşılamak üzere hammaddenin başlangıç noktasından ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içerisindeki malzemelerin destekleyici hizmetlerin bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde her iki yöne doğru hareketinin ve depolanmasının planlanması uygulanması ve kontrol edilmesidir.

Genel anlamda zaman ve mekan faydası sağlayarak, doğru malzemenin doğru miktarda doğru yere doğru zamanda doğru durumda doğru fiyatla ulaşmasıdır.

Yeni dönem anlayışının zorunlu bir sonucu olarak gerek dış ticarette gerekse tüketicilerin kaliteli mala en ucuz şekilde ulaşması bakımından her türlü maliyet unsuru, özellikle de zaman maliyeti, rekabet bakımından önemli hale gelmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, görülmüştür ki, lojistik uygulamalarının süreç içerisindeki fonksiyonu giderek daha da önemli hale gelmiştir.

Malumunuz, pandemi sürecindeki hareketlilik, uluslararası ve ulusal ticaretin sürdürülebilmesi adına “Lojistik ve Taşımacılık” sektörünün hayati önemini bir kez daha göstermiştir. Bunun yanında, uzaktan çalışma, dijitalleşme, e-ticaret pazarının hızlı büyümesi gibi yeni nesil teknolojilerin de sektöre ciddi yansımaları olmuştur.

Ülkemizce bu anlamda eğer “Tedarik Zinciri Yönetim Merkezi” olma potansiyelini iyi değerlendirebilirsek, pandemi sonrasındaki bu süreçte de yeniden şekillenmeye başlayan dünya ekonomisinde söz sahibi olabilir hale gelmemiz de olasıdır. Bu anlamda sektörün de önü açık görünmektedir.

Bugün bu kavramların lojistik sektöründeki karşılık ve yansımalarının ele alınacağımız bu etkinliği düzenlenmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Sektör Derneklerimizin değerli temsilcileri ile birlikte, etkinliğimizin ilerleyen dakikalarında, sektörle ilgili tüm konuları bu çalışma toplantısı ile masaya yatıracağız.

Sözlerime son vermeden önce; yoğun çalışma tempolarına rağmen etkinliğimize katılım sağlayarak bizleri onurlandıran Kamu kurumu yetkilileri ve sektör Derneklerimizin temsilcilerine katılımları ve bizlere aktaracakları çok değerli bilgiler için gönülden şükranlarımı sunuyorum.

Katılımlarınız için sizlere teşekkür ediyor; çalışma toplantımızın ülkemize, sektör temsilcilerine ve tüm üyelerimize faydalı olmasını diliyorum.

Paylaş