logo

2025 YILI KÜRESEL OTOMOBİL PAZARI VE GELECEĞİ

2025 YILI KÜRESEL OTOMOBİL PAZARI VE GELECEĞİ

Küresel otomobil pazarı yavaş şeritte: Çin, elektriklendirmede Batı’nın önüne geçiyor

Küresel otomobil pazarı için bazı olumlu faktörlerin yanı sıra çok sayıda belirsizliğin de damga vurduğu bir başka yavaş büyüme yılı öngörüyoruz. Elektrikli araçlardaki (EV’ler) bölgesel ayrışma artarken, 2025’te Avrupa EV pazarında bir canlanma bekliyoruz

Oleksiy Soroka, CFA

Kıdemli Yüksek Getirili Kredi Stratejisti

Rico Luman

Kıdemli Sektör Ekonomisti, Ulaştırma ve Lojistik

Avrupalı ​​otomobil üreticileri 2024’te özellikle yılın ikinci yarısında önemli zorluklarla karşılaştı

Küresel otomobil pazarının 2024’te yavaş bir tempoda büyümesi bekleniyor Avrupa, geçen yıl ilk üç pazar arasında en yavaş büyümeyi gösterdi. Avrupa’nın en büyük otomobil pazarları 2024’te karışık performans gösterdi2025 yılında küresel otomobil satışlarında birçok belirsizlikle sınırlı bir büyüme bekliyoruz Avrupa otomobil üreticileri baskı altında kalmaya devam edecek Üretim hacimleri satışların gerisinde kalacak Doğu ile Batı arasında farklılaşan tablo Avrupa’nın CO2 politikası elektrikli araçlarda güçleniyor Sübvansiyonların sona ermesinin ardından ABD’de elektrikli araçların kullanımının kısa vadede durması bekleniyor Düşük pil fiyatları, kendi kendini idame ettiren EV satışlarını artırıyor.

Küresel otomobil pazarının 2024’te yavaş bir tempoda büyümesi bekleniyor

Küresel otomobil pazarı geçen yıl muhtemelen genişledi, ancak nispeten sınırlı bir ölçekte. Küresel otomobil pazarının geçen yıl %1-2 büyüdüğünü varsayıyoruz, mevcut +1,7% tahminimiz Ağustos ayında FY24 için öngördüğümüz +1,8% ‘e oldukça yakın .

Ayrıca geçen yılın küresel otomobil satış hacimlerinin 2019 seviyesinin oldukça altında kaldığını ve 2017-18 seviyelerinden birkaç milyon eksik kaldığını da belirtiyoruz. Avrupa’da, Covid sonrası pazar toparlanmasının eksikliği, otomobil satışlarının 2019’a göre hala yaklaşık %18 düşmesiyle daha da belirgin. Bu, yaşlanan bir filonun ortasında yenileme oranlarının düşük olduğu anlamına geliyor. Kalıcı zayıf talebin bir faktörü, pandemi sırasında şirket arabalarının azalan yenilenmesidir.

2025’te otomobil satışlarında yavaş büyüme, hacim hala Covid öncesi rakamların altında

Kaynak: Moody’s, ING Araştırma

Avrupa, geçen yıl ilk üç pazar arasında en yavaş büyümeyi gösterdi

Çin ve ABD, 2024 mali yılında düşük-orta tek haneli yıllık büyüme yaşarken, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği tarafından takip edilen ve Avrupa Birliği, EFTA üyeleri ve İngiltere’yi içeren Avrupa otomotiv pazarı, 2023’e kıyasla %0,9’luk mütevazı bir büyümeyle geride kalırken, AB pazarının kendisi sadece %0,8 büyüdü.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin (CAAM) verilerine göre Çin, 2024’te 31,3 milyon adet hafif hizmet aracı üretti ve 31,4 milyon adet sattı, bu da sırasıyla yıllık %3,7 ve %4,5 artış anlamına geliyor. Wards Intelligence’a göre ABD’de hafif araç satışları yıllık %2,2 artışla yaklaşık 15,9 milyon adete ulaştı.

Avrupa’nın en büyük otomobil pazarları 2024’te karışık performans gösterdi

Avrupa’da, otomobil satış dinamikleri büyük Avrupa pazarları arasında, kısmen elektrikli araç teşvik programlarının aşamalı olarak kaldırılmasından etkilenerek, çeşitlilik gösterdi. Fransa, Almanya ve İtalya FY24’te sırasıyla %3,2, %1,0 ve %0,5 düşüşler kaydederken, EV’ler ve şarj edilebilir araçlar için teşviklerin 2025’in ilk yarısına kadar uzatıldığı İspanya, %7,1’lik sağlıklı bir büyüme oranı gösterdi. Birleşik Krallık’ın otomobil pazarı da EV zorunluluğunun da etkisiyle 2024’te yıllık bazda %2,6 büyüdü.

2025 yılında küresel otomobil satışlarında birçok belirsizlikle sınırlı bir büyüme bekliyoruz

2025’e baktığımızda, Batı Avrupa’nın bazı ek teşvik programlarının yokluğunda sadece %1,0’lık bir büyümeyle bir başka sakin performans göstermesini bekliyoruz. Avrupa otomobil pazarının, politika faiz oranlarındaki sürekli düşüş ve diğer şeylerin yanı sıra çok sayıda yeni model lansmanının da yardımıyla EV satışlarında beklenen toparlanma tarafından destekleneceğini düşünüyoruz. Ancak politikalar, iddialı CO2 hedefleri konusunda esnek bir yaklaşım benimsemek için baskı altındadır.

Çin’de, kalan teşvik programlarının desteği ve yerel olarak üretilen EV’lerin daha uygun fiyatlı seviyeleriyle desteklenen pazar genişlemesinin devam etmesini bekliyoruz. Çin pazarı için %2,0’lik temel durum büyüme oranımızın, CAAM tarafından beklenen %4,7’lik toptan büyümeden daha düşük olduğunu, buna yeni enerji araçları (batarya elektrikli araçlar [BEV’ler], fişe takılan hibrit elektrikli araçlar [PHEV’ler] ve yakıt hücreli araçlar) için %24,4’lük bir artışın da dahil olduğunu belirtiyoruz. ABD’de, yeni ABD yönetimi göz önüne alındığında ortam daha az öngörülebilir ancak pazarın %1,5’lik mütevazı bir büyümesini varsayıyoruz.

Genel olarak, 2025 mali yılında küresel otomobil pazarının %1,6 oranında büyümesini bekliyoruz.

Avrupa otomobil üreticileri baskı altında kalmaya devam edecek

Avrupalı ​​otomobil üreticileri 2024’te, özellikle yılın ikinci yarısında önemli zorluklarla karşılaştı. Politika tavizleri ve destekleyici önlemler olmadığı sürece durumun bu yıl da zor olmaya devam edeceğini öngörüyoruz.

Beklenen sınırlı büyümemize ek olarak, Avrupa orijinal ekipman üreticileri (OEM’ler), BYD ve Xpeng gibi hızla gelişen EV odaklı oyuncuların artan rekabeti ve ülkenin tüketicileri arasındaki daha kısıtlı satın alma tutumları nedeniyle Çin’de devam eden zorluklarla karşı karşıyadır. Avrupa ve Batı markalarının pazar payının 2025’te düşmeye devam etmesini bekliyoruz. Değişen küresel pazardaki yoğunlaşan rekabet, Japon otomobil üreticileri Honda, Nissan ve Mitsubishi’yi güçlerini birleştirmeyi düşünmeye de teşvik etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Toyota ve Hyundai/Kia gibi büyük oyuncular ve VW, Mercedes ve BMW gibi Avrupa otomobil üreticileri, Meksika ve Kanada’daki tesisler de dahil olmak üzere Kuzey Amerika üretim ve tedarik zincirleri ile ilgili ithalat tarifeleri ve belirsizliklerle karşı karşıya kalma riskiyle karşı karşıyadır. Bu, daha yüksek otomobil fiyatlarına yol açabilir ve yerel rekabet konumlarını etkileyebilir. Bu arada, Avrupa Birliği’nde daha sıkı emisyon standartları ve EV teşviklerinin kademeli olarak kaldırılması zorluklara katkıda bulunmaktadır.

Bu nedenle, Avrupa otomobil üreticilerinin, değişen pazara ve jeopolitik ortama uyum sağlamaya ve kısa ve uzun vadeli çıkarlar arasında yol almaya çalışırken bu yıl birden fazla engelle karşılaşmasını bekliyoruz .

Meksika’daki üretim tesisleri, otomobil ve parçalara yönelik olası ABD tarifelerine en çok maruz kalanlar

*HS kodu 87 **projeksiyon

Kaynak: BM Comtrade, ING Araştırma

Üretim hacimleri satışların gerisinde kalacak

Mütevazı talep görünümü göz önüne alındığında, bu yıl üretimin satış hacimlerinin gerisinde kalacağını öngörüyoruz. Sonuç olarak, küresel otomobil üretim sektörünün yıllık bazda hemen hemen aynı kalmasını bekliyoruz. Üretim büyümesindeki bu durgunluğun, hacme güvenen ve OEM’lerden artan maliyet düşürme ve fiyatlandırma baskılarıyla karşı karşıya kalabilecek otomobil parçası üreticileri üzerinde ek baskı oluşturması muhtemeldir.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısındaki daha önemli düşüşlere kıyasla 2025’te nispeten istikrarlı hacimler beklentimizde bir miktar güvence buluyoruz. Avrupa otomobil ve otomobil parçaları üreticilerine yönelik görünümümüz cari yıl için durgun kalsa da, 2024’ün ikinci yarısındaki daha zayıf performans göz önüne alındığında, durumun bu yılın ikinci yarısında toparlanabileceğine inanıyoruz.

Dünya genelinde yeni otomobillerin elektriklendirilmesinde artan farklılaşma

*Tahmin mevcut düzenlemelere ve planlara dayanmaktadır **PHEV, küresel EV satışlarının yaklaşık %35’ini oluşturmaktadır

Kaynak: BNEF, S&P, ACEA, ANL Gov, ING Araştırma

Doğu ile Batı arasında farklılaşan tablo

Çin, otomobil pazarının en büyük trendi olan elektriklendirme konusunda dünyanın geri kalanını geride bırakmaya devam ediyor. Çin’in toplam yeni otomobil satışlarındaki EV’lerin (BEV ve PHEV) payı 2024’te %40’ı aştı. Çin, tüketici talebini artırmak için EV sübvansiyonlarını ilerletmeye devam ediyor. Çin’in EV tedarik zincirleri zaten iyi gelişmiş durumda ve itme stratejisi, endüstri oyuncularının fabrikaların üretim yuvalarını ölçeklendirmesine ve doldurmasına yardımcı olurken, çok sayıda yalnızca EV oyuncusu da aşırı kapasiteyle başa çıkıyor.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı, 2025’te EV satışları için %50 çizgisine yaklaşma yolunda, daha önce tahmin edilenden çok daha erken ve grubun çok önünde. Küresel EV satışlarında %60’ın üzerinde bir paya sahip olan bu, ABD’de gerilemeye rağmen 2025’te EV pazarını neredeyse %25’e (BEV’ler yaklaşık %17’yi kapsıyor) taşıyor.

Doğu ve Batı arasındaki farklı tablo, yeni Çin markalarının hızla büyüyen pazar payında açıkça görülüyor. Hem BYD hem de Geely ilk 10 otomobil grubuna girdi, oysa sadece beş yıl önce BYD nispeten küçüktü. 2024’te BYD, Tesla’ya (1,76 milyon) neredeyse eşit sayıda EV teslim etti ve potansiyel olarak 2025’in sonunda en büyük BEV üreticisi olabilir.

Bu hızlı elektriklenme, Mercedes, VW ve BMW gibi Çin’de önemli hisseleri olan Batılı yerleşik otomobil üreticilerine zarar veriyor, çünkü geçişte Çinli markalara karşı zemin kaybediyorlar. Bu, 2025 için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Batılı otomobil üreticilerinin küresel satışlarında Çin’in payı 2024’te azaldı

Kaynak: Şirket raporları, ING Research

Avrupa’nın CO2 politikası elektrikli araçlarda güçleniyor

Avrupa, 2023’e kıyasla 2024’te elektriklendirmede durgunluk ve hatta hafif bir gerileme ile karşı karşıya kaldı. Birkaç ülke elektriklendirmenin ikinci daha zor aşamasına girdi ve mali desteği azaltmaya başladı. 2024’teki düşen EV payı, Avrupa’nın en büyük otomobil pazarı olan Almanya’dan kaynaklandı. Almanya, 2023’ün sonunda genel halk için satın alma sübvansiyonlarının aniden kaldırılmasının ardından 2023’teki %18,4’ten 2024’te %13,5’e neredeyse %5 puanlık bir düşüş gördü.

İngiltere’deki politika odaklı artış rakamların yüksek kalması için yeterli olmadı. 2025 farklı görünecek, en azından halihazırda test edilmiş otomobil üreticilerine esneklik sağlanması çağrılarının ardından 2025 için iddialı CO2 hedefleri yumuşatılmazsa. BEV için %13,6’lık AB rakamı, CO2 kredilerinin bir araya getirilmesi ve satın alınması seçeneğine rağmen, ortalama 93,6 gram/km birim emisyonunu karşılamak için %20 seviyesini aşmalıdır. Mevcut politika devam ettiği sürece, toplam EV payının (PHEV + BEV) %27’ye yükselmesini bekliyoruz. AB’deki otomobil endüstrisinin geleceği hakkında stratejik bir diyaloğun, 2025’in başında bu önemli konuya açıklık getirmesi bekleniyor . Çözümün bir parçası da satın alma sübvansiyonlarının geçici ve koşullu olarak yeniden getirilmesiyle talebi desteklemek olabilir.

EV geçişindeki yavaşlamayla birlikte, plug-in hibritler tekrar ilgi görmeye başlıyor ve pil menzilleri 140 km veya daha fazlasına çıkıyor. Ancak, varsayılan elektrik faydası faktörü 2025’te azalacağından ve hedefleri karşılamada daha az etkili hale geleceğinden üreticiler için daha az çekici hale geliyorlar. Genel olarak, 2025’te Avrupa’da PHEV’ler için önemli bir büyüme öngörmüyoruz.

Sübvansiyonların sona ermesinin ardından ABD’de elektrikli araçların kullanımının kısa vadede durması bekleniyor

ABD’deki federal hükümet Trump yönetiminde elektrikli araçları desteklemekten uzaklaşıyor. 2030’a kadar %50 EV satış hedefi ve 2032’ye kadar %20-56 EV gerektiren ilgili egzoz borusu düzenlemeleri iptal edildi ve 7.500 dolara kadar olan satın alma sübvansiyonları da muhtemelen durdurulacak.

Sübvansiyon almaya hak kazanan elektrikli araç sayısı halihazırda sınırlı ve Çin yapımı elektrikli araçlar fiilen yasaklanmış durumda; ancak desteğin (şarj altyapısı için de) daha fazla kaldırılması, 2025 yılı için önceki beklentilere kıyasla önemli ölçüde daha düşük büyüme beklentilerine yol açacak.

Ancak, daha kentleşmiş bireysel eyaletler, bölgesel düzeyde daha sürdürülebilir seçimleri teşvik edebilir ve bu da zaten ÖTV’lere yansıyor. Ve bireysel durumlarda, belirli çevrelerde yoğun noktadan noktaya kullanımla, EV’ler zaten ekonomik olabilir. Toplam satışlardaki toplam EV payının (PHEV + BEV) %10’unun kısa vadede çok fazla artması pek olası değil, ancak düşmeyecek de.

Ford ve GM, yeni yönetimden önce EV üretim büyüme planlarını azaltarak pazar yavaşlamasına proaktif bir şekilde yanıt verdi. Bu arada, kendi şarj ağına sahip pazar lideri Tesla, kendi pazarındaki rekabetin azalmasından faydalanıyor.

Düşük pil fiyatları, kendi kendini idame ettiren EV satışlarını artırıyor

BNEF’e göre (lityum iyon) pil paketlerinin küresel fiyatları 2024’te düşüş eğilimine devam etti ve yaklaşık %20 düşerek kWh başına 115 dolara geriledi. Daha yüksek pil metal fiyatlarının olduğu bir dönemden sonra, bu EV’lerin benimsenmesi için iyi bir haber. Ve fiyatlar 2025’te daha da düşebilir. Bu önemlidir çünkü pil genellikle toplam üretim maliyetlerinin %30’undan fazlasını oluşturur.

Ancak karmaşıklaştırıcı bir faktör, dünyanın geri kalanının (daha ucuz) piller ve pil tedarikleri için Çin’e daha da bağımlı hale gelmesidir. CATL ve BYD dahil olmak üzere büyük üreticiler, 2023’ün sonunda küresel pil hücresi üretiminin %85’ini ve hatta iki yıldan daha önce (%80) tedarik etti.

AB, Çin otomobil ithalatına daha yüksek tarifeler uygularken, temel EV bileşenleri için Çin’e büyük ölçüde bağımlı kalmaya devam ediyor ve henüz daha büyük bir öz yeterlilik elde edemedi. Mevcut jeopolitik iklimde, uygulanabilir bir geri dönüşüm endüstrisi ortaya çıkana kadar bu bağımlılık bir endişe kaynağı.

Paylaş
Etiketler: »