logo

YEDPA’YA DAHA SAĞLIKLI İŞ HAYATI VE ORTAM SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

YEDPA’YA DAHA SAĞLIKLI İŞ HAYATI VE ORTAM SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

Öncelikle YEDPA’da yaptığımız çalışmaları ve YEDPA ticaret merkezinin ihtiyaçlarını karşılamak için  büyük uğraşlar sonucu tamamladığımız projelerden bahsedeceğiz.  Önümüzdeki dönemde de YEDPA Tapu sorunu gibi, Güneş Enerjisi projesi gibi sevindirici haberler ile YEDPA’yı kalkındıracak yeni projeler sunmaya, YEDPA değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

YEDPA Ticaret Merkezi’nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan Güneş Enerji Santrali Projesi’nde, uzun yasal süreçler tamamlanarak, uygulama ve montaj aşamasına geçtik. YEDPA Ticaret Merkezi, çevre dostu projesiyle Güneş Enerjisi Santrali yatırımı dikkat çekiyor. 2021 yılı Haziran ayı sonu itibari ile çalışmalarına başlanan proje 2.7 senede kendini amorti edecek. Proje ile YEDPA Ticaret Merkezi’nin ortak kullanım alanlarının enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.

Proje, Türkiye’de birçok sanayi, kurum, kuruluş ve ticaret merkezine örnek ve öncü olacak. Bu YEDPA Ticaret Merkezi’nin standart bir projesi değil. 310 bin metrekare kapalı alana sahip YEDPA’da özellikle yazın havalandırma konusunda ciddi bir enerji maliyeti söz konusu. Bu proje ile yazın işyerleri daha fazla havalandırılabilecek.

Automechanika’da YEDPA standına yoğun ilgi

Otomotiv endüstrisinin en önemli etkinliklerinden biri kabul edilen AUTOMECHANIKA İstanbul (Uluslararası Otomotiv, Üretim, Dağıtım ve Tamir Fuarı) 18-21 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleşti. YEDPA Ticaret Merkezi’nin resmi destekçi ve katılımcı olarak yer aldığı fuarda birçok YEDPA firması da yer aldı. YEDPA’nın tanıtımında önemli rolü olan fuarda, YEDPA standımıza yoğun ilgi vardı.

YEDPA aylık söyleşileri kapsamında her ay iş dünyasından ve önemli akademisyenleri konuk ederek, iş hayatı, yaşamın sosyo-ekonomik boyutları, bilimsel konulu söyleşilerle bilgilerinden istifade etmeye çalışacağız. YEDPA Konferans Salonu’nda değerli Ekim ayı konuğumuz YEDPA’lı Prof. Dr. Nazif Gündoğan ve Kasım ayı konuğumuz otomotiv sektörünün önemli duayenlerinden İbrahim Aybar oldu. Keyifli sohbetler gerçekleştirdik.

YEDPA’da Halk Eğitim Merkezi kursları başladı

YEDPA ile Ataşehir Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde YEDPA Ticaret Merkezi bünyesinde bulunan firma sahipleri ve çalışanlarına yönelik kurs programları açıldı. Hafta içi akşam ve Cumartesi günleri olarak verilecek kurslar belirtilen dallarda yapılıyor. Kurslardan YEDPA’lı çalışanlarımızın faydalanmaları gayretinde olacağız.

Faiz indirimi sektörü nasıl etkiler?

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sonrası döviz kurlarındaki hareketlilik gözleri sektördeki gelişmelere çevirdi.

Otomotiv satış sonrası pazarı özelinde yılın üçüncü çeyreğinde ilişkin satışlar artışa geçtiğini görebiliriz. Sektörde talep var, satışlar artıyor, beklenti yüksek. Ama bunu karşılayabilmek için gerekli yedek parça tedarikinde hammadde, lojistik ve maliyet kaynaklı sorunlar yaşanıyor. İlk defa aftermarket (satış sonrası) parçalarında sıkıntılar oldu, en önemli sorun ise tedarik problemleriydi.  Pandemiyle birlikte olan bu değişimin ardından Uzakdoğu kaynaklı ürünler avantajını yitirdi. Sektörde de bu yüzden çelişkiler mevcut. Parça bulunurluk krizinin ise 2022’de süreceğini öngörüyoruz. Satışlarda ve ihracatta yaşanan hareketliliğe karşın yılın son çeyreğinde yatırım planlayan şirketlerin sayısında düşüş yaşandı. Sektörün, yatırım planı konusunda yılın ilk aylarındaki temkinli yaklaşımına benzer bir tutum sergilediğini görebiliriz.

Dövizdeki hareketliliğin otomobil fiyatlarına yansımasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sonrası dövizdeki hareketliliğin otomobil fiyatlarına yansımasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor. Burada asıl önemli nokta ise, en son Ağustos ayında değişime uğrayan ÖTV matrahları ile vergi dilimi sınırında kalan otomobiller. Çünkü, bu araçların vergisiz fiyatına dövizdeki artış neticesinde gelmesi muhtemel 1 TL’lik zam bile, vergi diliminin değişmesine ve dolayısı ile de bayi satış fiyatının en az 60 bin TL kadar yükselmesine yol açabilir. Sektörde Kasım ayından itibaren fiyat artışları öngörülürken, markaların otomobillere zam yapması bekleniyor. Bu zamların yüzde 4 ile yüzde 6 aralığında olacağı öngörülüyor. Bu olursa, yüzde 50 ÖTV diliminde araç bulmak çok zor olacak. Yıl başına kadar ÖTV’de yeni bir matrah güncellemesi gelebilir.

Bu vesile bütün meslektaşlarımızın Ülkemizde yaşanan bu sıkıntılı durumların tez zamanda ortadan kalkmasını ümit ediyoruz. Sağlıkla kalın.

 

YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı

Salih Sami Atılgan

Paylaş